I dag fulgte hun offentliggjøringen av 22. juli-kommisjonens rapport foran tv-en hjemme i Hommelvik.

- Kritikken var brutal og direkte. Den støtter opp om det som har kommet frem av kritiske bemerkninger tidligere. Vi fikk tilbakemeldingen om at politiet ikke var godt nok forberedt på terroren 22. juli. De ble tydelig tatt på senga, sier Perreau.

- Vi må handle

Hun synes det var tøft å høre at gjerningsmannen kunne vært pågrepet på Utøya 20 minutter tidligere.

- Mange ungdommer kunne vært reddet. Dette ville redusert tragediens omfang. Politiet brukte for lang tid, og de burde vært bedre forberedt, påpeker Perreau.

I likhet med mange andre etterlatte, er hun opptatt av at kommisjonens arbeid fører til endringer.

- Om ikke noe skjer, har vi ikke lært noe. Nå må vi ikke bare snakke, vi må handle. Her er det mye å gripe fatt i, og det bør skje ting innen kort tid. Politiet må trene mer på beredskap, de må utvikle bedre rutiner og det må bli bedre sikkerhet rundt viktige bygninger, mener Perreau.

Savner selvkritikk

Leder for støttegruppen etter 22. juli i Sør-Trøndelag, Tove Selbekk, sier innholdet i rapporten fra 22. juli-kommisjonen var som forventet.

- Jeg er ikke overrasket over noe av det som kom frem i dag. Kommisjonen har gjort en god jobb. Nå er det viktig at arbeidet fører til endring. Det må ikke bare koke bort i diskusjon, mener hun.

LES  MER: - Jeg håper det ikke blir noen heksejakt på enkeltindivid

Selbekk er betenkt over at politiet og myndighetene ikke har tatt mer selvkritikk etter 22. juli.

- Det er skremmende at politiet ikke har vært mer kritiske til sin egen innsats når de har evaluert seg selv. For de som har mistet sine barn, og vi som var heldige og fikk våre tilbake, har dette helt klart vært en ekstra belastning. Mange sto på å gjorde en fantastisk innsats under 22. juli, men det er viktig å se på hva som kunne vært gjort bedre, sier hun.

- Har ikke gjort jobben sin

Freddy Lie mistet datteren Elisabeth (16) på Utøya. Hennes storesøster Cathrine ble hardt skadd. Lie har fulgt hele rettssaken og var også til stede da rapporten ble lagt frem og kommentert.

- Dagen har vært som forventet og vi har fått dokumentert det vi har visst, sier han.

Men Lie er langt fra fornøyd med svarene fra politiet.

- Det kommer frem her at liv kunne vært reddet, men de svarer unnvikende og sklir unna spørsmålene. De er enda verre enn politikerne, sier han.

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt sa under pressekonferansen at hun sitter så lenge hun har tillit. Det synes Lie er feigt. Han mener både Hammer og politidirektør Øystein Mæland burde vært fjernet fra sine stillinger.

- Hadde de hatt vanlige jobber hadde de fått sparken for lengst. De har ikke gjort jobben sin, og vi har sett fatale konsekvenser av dette.

Lie håper og tror at 22. juli-rapporten vil føre til en bedring for samfunnsikkerhet og terrorberedskap.

- Denne rapporten er offentlig og flere millioner vaktbikkjer vil følge med at den ikke blir oversett, sier han.

Her kan du lese rapporten i sin helhet