- Jeg har sett hva han er i stand til å gjøre. Jeg stoler ikke på ham. Hvor lenge må jeg gå rundt og være en overbeskyttende mamma? sier kvinnen.

I april 2016 ble en 48 år gammel mann pågrepet og siktet for å ha voldtatt en gutt under 14 år. Mannen ble varetektsfengslet i to uker, og ifølge fengslingskjennelsen skal mannen ha voldtatt gutten ved to tilfeller. I avhør erkjente han straffskyld.

LES SAKEN: - Avslørt da han streamet egen overgrepsfilm på naboens tv

Torsdag meldte NRK at saken fortsatt er under etterforskning av politiet. Det reagerer kvinnen meget sterkt på:

- Jeg ble så sint da jeg hørte dette. Hva er det politiet holder på med? Her er det en sak hvor de har videobevis og hvor mannen har tilstått. Hva mer trenger de?

Redd noe skal skje

Kvinnen som bor i Trondheim, er nærmeste nabo til mannen, og har leilighet vegg i vegg med vedkommende. Hun har selv et mindreårig barn, og forteller at hun alltid er på vakt.

foto
Kvinnen sier hun ikke lenger stoler på naboen etter at hun ufrivillig fikk se en overgrepsfilm med han på sin egen tv. Foto: Richard Sagen

- Hver gang jeg møter ham ute, eller i oppgangen, tenker jeg på denne saken. Jeg er konstant redd for at det skal skje noe igjen, sier hun.

Hun tør ikke la barnet sitt gå hjem alene fra skolen, og hun følger alltid med når barnet skal ut av leiligheten. Hun har også advart sitt eget barn om at denne mannen ikke er snill mot barn, og at de bør holde seg unna ham.

- Jeg synes dette er helt forferdelig, fordi det begrenser hverdagen vår. Jeg føler at jeg må overvåke mitt barn, sier hun.

- Det var så stygt

Hun forteller om aprilkvelden i 2016 da dette ble en sak for politiet. Hun var alene hjemme, og tenkte hun skulle teste ut noe:

- Jeg hadde fått tips om at det gikk an å spille Spotify på tv, så jeg satt her og knota litt med mobilen og tv'n. Plutselig ser jeg en mobilskjerm på tv-skjermen, og jeg legger merke til at det ikke er mine apper. Jeg tenkte ikke så mye over det i starten. Men plutselig får jeg se en film. Da ser jeg naboen min, han som bor rett over gangen, forteller hun.

Hun klarer ikke å fortelle om bildene som dundret inn i stua hennes, det gjør henne rett og slett uvel. Hun legger ikke skjul på at opplevelsen har preget henne siden.

- Det var så stygt det som skjedde. Å se den lille gutten, han var på alder med mitt eget barn.

foto
Sviktet: - Dette må være forferdelig for denne gutten og hans familie. Jeg tenker at de må føle seg sviktet, sier kvinnen som anmeldte naboen etter at hun fikk en overgrepsfilm inn på sin egen tv.

Varslet politiet

Hun ble så sjokkert at hun nærmest ble handlingslammet, måtte ta seg tid til å tenke. Så skjønte hun at dette måtte hun varsle politiet om.

- Jeg ringte nødnummeret, men jeg visste ikke hva jeg skulle si. «Naboen min er på tv'n min, han driver og misbruker et barn» fikk jeg sagt. Men da jeg la på røret, angret jeg så veldig. Jeg tenkte, var det virkelig det jeg hadde sett? Det var så uvirkelig, forteller hun.

Ti minutter senere var sivilt politi på døra. De sjekket tv'n hennes, fant frem til en log, og så hvilken type mobil som hadde vært koblet opp. Så gikk de rett over gangen.

- Det tok noen minutter, så kom politiet tilbake. «Nå har vi tatt han» sa de til meg. De tok han med seg, og sa at det ville bli lenge til han kom tilbake.

Varslet andre

To uker senere ble imidlertid mannen sluppet ut av varetekt.

- Jeg husker jeg var ute og luftet hunden. Plutselig kom han gående, og jeg tenkte «hva gjør han her?»

Siden har hun mange ganger stusset og lurt på hvorfor han fortsatt lever et tilsynelatende normalt liv i leiligheten.

- Jeg tenkte at han gikk og ventet på å sone en dom. Men så får jeg høre at saken ikke er ferdig etterforsket ennå. Jeg blir så sint, og så blir jeg fryktelig lei meg på vegne av det barnet som er rammet. Hvor er rettssikkerheten til denne gutten? Hvor lenge skal han vente på at saken kommer opp? Jeg trodde slike saker skulle prioriteres, sier hun.

foto
- Jeg trodde slike saker skulle prioriteres, sier kvinnen som er sjokkert over at politiet har brukt så lang tid på etterforskningen. Foto: Richard Sagen

Selv har hun advart andre i borettslaget, bedt dem være på vakt. Men hun synes det burde vært unødvendig at hun og alle andre småbarnsforeldre skal gå rundt og være bekymret.

- Dette må være forferdelig for denne gutten og hans familie. Jeg tenker at de må føle seg sviktet.

Etterlyste saken i fjor

Bistandsadvokat for gutten, Karle Øvereng, sier han reagerer veldig sterkt på at politiet ennå ikke er ferdig med saken. For Øvereng er det helt uforståelig.

- Det er ett år siden jeg var i kontakt med påtaleansvarlig i politiet på telefon, der jeg etterlyste saken. Siden har jeg ikke hørt noe, sier bistandsadvokaten.

Politiet beklager

Innledningsvis i etterforskningen visste ikke trondheimspolitiet hvem den fornærmede gutten på filmen var, men etterforskningen avdekket at forholdet skal ha skjedd i en kommune i Nordland. Nordland politidistrikt har derfor vært ansvarlig for etterforskningen – som altså har vart til nå.

- Hvorfor har denne saken tatt så lang tid å få ferdig?

- Det har tatt tid å undersøke av databeslagene i saken. Den er nå ferdig etterforsket og blir sendt til påtalejurist raskt. Det beklagelig at det har tatt så lang tid, sier etterforskningsleder Bjørnar Johansen i Nordland politidistrikt.

Kan ende med nedsatt straff

Den siktede 48-åringen føler også at politiet har brukt altfor lang tid på saken.

- Jeg har lyst til å gjøre opp for meg, det har jeg sagt til politiet fra første stund. Jeg kommer ikke videre i livet før jeg har gjort opp for meg. Jeg har ringt seks ganger til politiet for å høre hva som egentlig skjer med saken, sier mannen til Adresseavisen.

- Har naboene dine noen grunn til å være engstelige for deg?

- Nei, det har de ikke, svarer den siktede mannen.

Advokat Terje Engebretsen, som forsvarte 48-åringen i fengslingsmøtet, gjør det klart at nedsatt straff kan bli en konsekvens i saker som ligger lenge hos politiet.

- Jeg har ikke hatt noen befatning med saken etter fengslingsmøtet i 2016, men henimot to års etterforskning – det er lang tid for en slik sak. Høyesterett har jo sagt at når en sak begynner å bli mer enn to år, da kan den karakteriseres som gammel. Det kan få betydning for straffutmålingen, fordi det er belastende for en siktet å gå og vente, sier advokat Engebretsen.