- Er det i orden at jeg blir sittende? Jeg er ganske pumpa nå, sier Alexandra Bech Gjørv, leder av 22. juli-kommisjonen som ble oppnevnt av Regjeringen i august i fjor.

- Veldig tøft

Etter at kommisjonslederen fremla den omfattende rapporten som kartla vesentlige mangler ved samfunnsinstitusjoner 22. juli,  har luften nærmest gått ut av ballongen.

- Det er veldig tungt å komme frem til resultatene vi har framlagt i rapporten. Jeg har ikke noe ønske om å peke på problemene for problemenes skyld, men dette er mitt ansvar og et oppdrag jeg har fått. Jeg tenker spesielt på de individene som 22.juli, ved en tilfeldighet, havnet i en nøkkelrolle og som nå blir kritisert. Jeg synes jo det er veldig tøft, men det er den tøffe delen av mitt ansvar. Jeg tenker selvfølgelig også på ledere i forvaltningen som har viet sitt liv til jobben med å få staten til å bli bra, men de har søkt sine verv og har sine oppgaver, men det er ikke noe hyggelig for dem heller, sier hun til Adressa.no.

Hvilke tanker gjør du deg om at bomben i Regjeringskvartalet kunne vært stoppet?

- Jeg synes det er veldig trist. Forut hendelsen hadde man en god forståelse og en fornuftig tiltakspakke som var en god løsning mot bombebiler. Dette gikk i noe særlig grad på akkord med verdiene vi er opptatte av i det norske samfunnet. Det er viktig å påpeke at gjerningsmannen kunne angrepet andre terrormål enn Regjeringskvartalet, men høyblokka er en bygning av vital interesse for samfunnssikkerheten. Så dette er en veldig trist historie, poengterer hun.

- Det beste forbedringspotensialet ligger i å styrke ledelse, kultur, holdninger knyttet til risikovurdering og gjennomføringsevne samt koordinering, IKT-bruk og klargjøring av lederansvar. Dette er det viktigste man må gjøre. Et systematisk forbedringsarbeid knyttet til beredskap og sikkerhet er det viktigste.

Er det noe kommisjonen føler at dere kunne svart bedre på i dag?

- Ja, helt sikkert. Den kom litt haltende i gang denne pressekonferansen, men det er fordi materialet er så omfattende. Men jeg håper helheten har kommet godt frem, sier Bech Gjørv.

- Ble møtt med åpenhet

Hvordan håper du rapporten vil bli mottatt av de pårørende?

- Jeg håper at mange får ro rundt viktige tvilsspørsmål og at det kan føre til at noen av de største sårene kan lindres raskere enn det de ellers ville gjort. I stor grad har vi blitt møtt med åpenhet ved innhenting av informasjon, sier hun takknemlig.

- Det positive er at lokalt politi hadde en grei plan. De hadde utrustede polititjenestemenn, og jeg mener Nordre Buskerud hadde forutsetninger for å løse denne oppgaven uten støtte fra beredskapen. Samtidig ser vi at dette distriktet er så spinkelt med for lite ledelseskraft. Vi har sett på responstid i politiet i Norge, og vi ser at politistasjoner og lensmannskontor fordelt over landet når befolkningen i løpet av 20 minutter, men da må det være folk på jobb. Det å styre ressurser til å være på jobb, særlig i perioder der det er kjent at det er mange oppdrag, er viktig. Så ser vi et stort behov for å styrke operasjonsledelsen. Det kan vi oppbemanne ved alle landets operasjonssentraler, men man kan også gjøre det ved å lage større politidistrikt som kan kraft-samles rundt en operasjonssentral. Den diskusjonen har vi imidlertid ikke gått inn i. Vi sier at dette problemet må løses uansett hvilken størrelse på politidistriktet, mener Bech Gjørv og  hennes kolleger i kommisjonen.

- Innsatspersonell kategori fire bør læres opp i mye av det Utrykningsetaten læres opp i. De bør styrke sin kunnskap og trening mot skarpe oppdrag, så det vil i praksis si at det vanlige politiet blir mer som et UEH (Utrykningsenhet journ. anm.). De pårørende er en sammensatt gruppe. Vi har kartlagt deres ulike ønsker og behov. De har veldig mange synspunkter akkurat som alle andre norske borgere. Dette med klarhet rundt faktum er spesielt viktig for dem vil jeg tro.

- Alle nordiske land må ta lærdom av 22. juli

- Jeg synes 22.juli er helt forferdelig og noe alle de nordiske landene må ta lærdom av. Ingen mennesker kan tenke seg at dette kan skje, men en nasjon må være forberedt på det, fastslår Hanne Bech Hansen, medlem i 22.juli-kommisjonen.

Bech Hansen er tidligere politidirektør ved Københavns politi. Hun har jobbet hardt med å kartlegge politiets funksjon før, under og etter bomben i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

- En nasjon må forberede seg på det utenkelige. Man må trene på de verste situasjonen man kan stå overfor. Om man ikke gjør det kan det skje systemsvikt i samme omfang som under 22.juli.

- Svikt på ledernivå

Underveis i arbeidet med rapporten undret Bech Hansen seg over at det ikke ble iverksatt en terrorplan øyeblikkelig.

- Det gikk av en bombe midt i Oslo. Hvorfor ble det ikke gjort forsterkende tiltak som sperre-planer som kunne hindret terroristen i å ta seg videre til Utøya, spør hun.

Bech Hansen bemerker at politistyrken i Norge trener godt nok, men at den største svikten har skjedd på ledernivå.

- Det strømmer inn oppringninger fra personer som desperat trenger hjelp. Det er vanskelig å holde overblikk og et kaldt hode når de som sitter på operasjonssentralen er utrenede tjenestemenn. Den kombinasjonen lar seg ikke gjøre, og det burde vært tatt føring på dette umiddelbart, sier hun.

LES  MER: - Jeg håper det ikke blir noen heksejakt på enkeltindivid