FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Torgeir Husby og Synne Sørheim la frem sin erklæring i løpet av ni timer torsdag. De holdt fast på sin konklusjon fra 29. november i fjor (se faktaboks).

Fredag morgen var det aktørenes tid til å stille spørsmål. Dommer Wenche Arntzen begynte ved å spørre psykiaterne om de har lagt merke til en endring i Breiviks adferd i retten.

- Han fremstår annerledes enn når han snakket med oss, men kjernepunktene i hans forståelse av seg selv, ser ut til å være uendret, sa Synne Sørheim fra vitneboksen.

- Sin egen verste fiende

Torgeir Husby ga uttrykk for at fra et psykiatrisk ståsted, så kunne godt terroristen få snakket mer i retten. Det hadde underbygd konklusjonen i rapport en.

- Det er fordi han er sin egen verste fiende. Når han åpner munnen så skjønner folk at det er noe galt med det som kommer ut. Hadde han snakket mer hadde det kommet mer gærent ut, sa han.

Massedrapsmannen hadde blikket festet på psykiateren da beskrivelsen falt. Breivik smilte bredt, så ned og noterte på ark han har på pulten foran seg. Husby la til at han synes det var vanskelig å skulle vurdere oppførselen til Breivik i retten.

- Det å observere noen som snakker er en dårlig måte å observere tankeverden på. Det ligger i min egen kritikk fra i går på fjerndiagnostikk.

Torsdag raste den erfarne psykiateren mot kolleger som hadde kritisert rapport 1 i media, uten å ha hatt tilgang til å ha samtaler med Breivik selv. Husby beskrev det som en «ellevill, forunderlig, ufaglig og prinsippløs adferd.

Likevel konstaterte psykiateren at Breivik har fremstått helt annerledes gjennom rettssakens ni uker, enn det han gjorde i avhør på Utøya og i samtalen med de sakkyndige som begynte i august i fjor.

- Jeg har ikke hatt kontakt med ham etter opphevet av medieforbud. Men han er ikke dum, han tar inn over seg reaksjoner på eget tankegods. Han har skjønt er at det er en del ting som er dumt å si. Likevel klarer han ikke å vise anger, selv om det hadde vært hensiktsmessig rent strategisk.

- Kan behandles

Dommeren gikk deretter over på det ideologiske og politiske aspektet ved Breivik. Psykiaterne mener at massedrapsmannen er strafferettslig utilregnelig på grunn av en vrangforestilling hvor Breivik genuint mener han skal berge Norge fra undergangen i en kamp mellom det gode og det onde. Det er tanker om drap og død som har styrt adferden hans fra 2006, ifølge Husby og Sørheim.

- Det er hans rolle i verden som er vrangforestillingen hans, sa Sørheim og viste til beskrivelsen fra torsdagens vitnemål.

Da sa psykiateren at Breivik mener han har et kall og et ansvar for hvem som skal leve og dø. Hun sa også at Breivik flere ganger har nevnt at han ikke er ferdig og har tanker om drap av flere, opp til mange hundre tusen.

Arntzen spurte også hvordan det kunne ha seg at ingen av de som har fulgt Breivik på Ila eller under observasjonen har oppdaget diagnosen de har gitt terroristen.

- Hvis denne psykosen var så altomfattende, hvordan var det mulig at det ikke ble oppdaget, spurte dommer Wenche Arntzen.

- Vi mener at kjernen i hans forestiling er at han kan herske over liv og død. Hvorfor dette ikke har kommet frem på Ila har jeg ingen formening om, svarte Synne Sørheim.

De sakkyndige ble også spurt av dommeren om tvangsbehandling av Breivik ville avhjelpe diagnosen.

- Vi er behandlingsoptimister. Behandling av schizofreni hjelper. Men om det hjelper i denne saken det kan jeg ikke si noe om. Det er vrangforestillinger det er vanskeligst å behandle, svarte Sørheim.

Terroristen smilte igjen da medisinering ble omtalt.