Tre menn pågrepet etter politirazzia

Treningssenter gjennomsøkt av sivilt politi i aksjon i Trondheim.

Saken oppdateres.

Mandag formiddag tok sivilkledd politi seg inn på Kaliber Gym på Rosten. Ifølge vitner var det spanere inne i lokalet i lang tid.

LES OGSÅ: Den dyreste etterforskningen noensinne

LES OGSÅ: Dopingbruk blir ulovlig

Politiet skal ha ransaket stedet i fire-fem timer.     

Gjorde beslag

Politiadvokat Per Martin Utkilen, som leder Europas største dopingopprulling, Operasjon Gilde, bekrefter at treningssenteret ble gjennomsøkt mandag.

- Vi var på jakt etter pc-er, dokumenter og regnskap. Det ble det tatt beslag i, sier politiadvokaten til adressa.no.

Daglig leder ved Kaliber, Thomas Hjelde Thoresen, var ikke på jobb da spanerne tok seg inn i lokalene. Han forteller at han ikke fikk noen klar forklaring på ransakingen.

- Det var veldig diffust det de sa til meg. Vi er lei av dette, sier Thoresen til adressa.no.

Tre menn ble pågrepet i forbindelse med aksjonen. Mennene ble arrestert på ulike steder i Trondheim før de ble innbrakt til Sentrum politistasjon. I timene etter ransakingen satt mennene i avhør.

- De er pågrepet for befatning med doping, sier politiadvokat Utkilen.

Pågrepet igjen

To av mennene ble løslatt tirsdag. Den tredje, en mann i 30-årene, ble varetektsfengslet onsdag formiddag. Han må sitte fullstendig isolert, med brev- og besøkskontroll de neste to ukene.

- Det er bevisforspillelsesfare som er grunnlaget for begjæringen om varetektsfengsling, sier politiadvokat Utkilen.

Mannen var siktet fra før i Operasjon Gilde. I fjor vår satt han i varetekt i flere uker før han ble løslatt.

Siden februar 2012 har siktelsen, som går på grov omsetning av doping som del av en angivelig organisert kriminell gruppe i Trondheim, hengt over mannen. Han er i tillegg siktet for hvitvasking av penger. Forholdene har en øvre strafferamme på 11 år.

Mandag var andre gang mannen ble pågrepet i dopingsaken, men forholdene i siktelsen skal ikke være endret, opplyser politiadvokat Utkilen. Ifølge hans forsvarer, advokat Andreas Møller, har ikke mannen tidligere erkjent straffskyld.

- Det er belastende for min klient å ha saken hengende over seg, sier Møller til adressa.no.

Andre ransaking

Ett år og to måneder har gått siden Operasjon Gilde (se faktabokser) ble offentlig kjent gjennom en ransaking på Kaliber. Adressa.nos fotograf var utenfor mens spanere gikk gjennom lokalet.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

Utgangspunktet den gang var pågripelser av flere menn politiet mener har operert som en organisert kriminell gruppe i Trondheim. Etterforskningen har pågått siden høsten 2011. Under finner du noen av de siste sakene om Operasjon Gilde:Operasjon Gilde 2012

I slutten av 2011 begynner Sør-Trøndelag politidistrikt etterforskningen av et angivelig organisert dopingnettverk med utspring i Trondheim. Etterforskningen pågår i det skjulte i noen måneder før den blir offentlig kjent.

 • 15. februar: 100 politimenn er involvert i aksjoner mot flere adresser i Trondheim. Over ti menn og kvinner pågripes.
 • 17. februar: Seks menn varetektsfengsles av Sør-Trøndelag tingrett.
 • 18. februar: I en artikkel omtaler Dagens Næringsliv at bakteppet for politiaksjonene er et miljø som knyttes til dopingbørsen Anabolic Forums på nettet.
 • 15. mars: Hemmelige rettsdokumenter Adresseavisen skaffer tilgang til, viser at en mann (25) fra Trondheim erkjenner å ha opprettet Anabolic Forums i overgangen til 2011.
 • 30. mars: I flere slettede skjermbilder Adresseavisen henter ut fra internasjonale internettarkiv forteller flere av mennene som er siktet i Operasjon Gilde om dopingsalg så langt tilbake som til 2005.
 • 13. juni: Politiet stenger Anabolic Forums og beslaglegger databasen med informasjon om tusenvis av norske dopingbrukere.
 • 4. juli: Operasjon Gilde har vokst voldsomt. 14 politidistrikt er involvert i saken. Rundt 70 personer er siktet over hele landet.
 • 13. november: En mann som knyttes til dekknavnet «trykkern» pågripes. Han erkjenner å ha produsert dopingtabletter i garasjene sine i årevis.
 • 20. november: En mann (26) pågripes for tredje gang i Operasjon Gilde. Noen dager senere arresteres en 27-åring, som opprinnelig ble tatt i februar, igjen. Begge varetektsfengsles.
 • 19. og 20. desember: 26 og 27-åringen fengsles i en ny periode på fire uker. Begge anker beslutningen.
Operasjon Gilde 2013

Ved nyttår var over 100 personer siktet i det som har blitt Sør-Trøndelag politidistrikt største sak noen sinne. Operasjon Gilde er nå også den største dopingopprullingen i Europa.

 • 11. januar 2013: 21 av de over 100 siktede er siktet for organisert kriminalitet.
 • 15. januar: 26 og 27-åringen fremstilles for varetektsfengsling i fire nye uker. De blir imidlertid løslatt av tingretten mot politiets vilje.
 • 7. februar: En lærer pågripes på en skole i Bodø. Han fengsles i Trondheim.
 • 8. februar: Fem menn og en kvinne pågripes på Innherred i Nord-Trøndelag. To menn fremstilles for varetektsfengsling i Steinkjer.
 • Mars: Læreren løslates i Trondheim, i Nord-Trøndelag løslates begge mennene. En 38-åring sitter i varetekt i 1,5 måned.
 • 25. april: En betrodd leder i Trondheim kommune dømmes for uaktsom hvitvasking i forbindelse med dopingsaken.
 • 27. mai: Kaliber treningssenter ransakes av politiet igjen. Tre menn pågripes.
 • 28. mai: En mann i 30-årene varetektsfengsles i to uker.
 • 30. september: Tiltale tas ut av statsadvokaten mot 7 menn
 • 14. oktober: Fem menn ble pågrepet i Sør-Trøndelag. To varetektsfengsles. En av dem er blant de 7 hovedtiltalte.
På forsiden nå