Den franske bølgen i internasjonal spenning har toppet seg denne vinteren med tv-serien «Le Bureau» samt nye glimrende bøker av Pierre Lemaitre og Bernhard Minier.

Gledelig nok har dette inspirert hennes norske forlag til å ta opp igjen utgivelser av Fred Vargas bøker. De ga opp i 2012 på grunn av skuffende salg av syv titler på ti år.

Nå er førstebetjent Adamsberg, nestkommanderende Danglard, betjent Retancourt og resten av det frodige galleriet på den lokale politistasjonen i Paris tilbake. De etterforsker en rekke tilsynelatende selvmord, med fellestrekk i et mystisk symbol, lik en giljotin, i nærheten av den døde.

Sporene peker i to ganske forskjellige retninger: En fransk ekspedisjon til Island der to døde under mystiske omstendigheter og resten nær omkom av kulde og sult. Samt en forening som møtes for å gjenskape hendelser rundt revolusjonshelten Robespierre som endte som republikkens mest forhatte.

Etterforskningsmetodene er stadig like ukonvensjonelle og assosiasjonsdrevne, men denne gangen fører disse til sterke motsetninger på politistasjonen når Adamsberg på grunn av en underlig hoste insisterer på å ta med seg to personer på en dumdristig ferd til ugjestmilde områder på Island.

Mot bondetampen Adamsberg, som kommer fra enkle kår i Pyreneene, står den belevne og beleste Danglard og den kvinnelige låveveggen Retancourt, normalt hans nærmeste allierte.

Her er solide referanser til fransk mat, vin, kunst og historie, men det kommer aldri i veien for spenningen. For i bunn ligger en fabelaktig intrige som får en troverdig løsning.

Vargas, opprinnelig arkeolog, skaper et spenningsunivers ulikt noen andre. Her er avansert besjeling av gjenstander og dyr, her er mytiske elementer en like naturlig del av hverdagen som naturvitenskapen. (Men den vanligvis så faktasterke Vargas skuffer ved å la en pingvin-ekspert delta på en vitenskapelig ekspedisjon til Island).

Du må venne deg til dialoger preget av forunderlige metaforer og et tidløst erkefransk univers der kun sporadisk bruk av mobiltelefon og flyvemaskin minner oss på at dette er i dag.

Men det gjør du!

Anmeldt av OLE JACOB HOEL