Året er 1875 og unge Thomas Tinnvik har flyttet ut av Oslo og blitt lensmann i Hurum. Som representant for øvrigheten glir han inn i småbyfiffens sosiale sirkel.

Best kontakt har han med den aldrede Jomfru Parelius. Fra sitt tårnkammer betrakter hun verden på behagelig avstand, og oppmuntrer Tinnvik til å låne det han vil fra hennes verdifulle boksamling. Når Tinnvik kommer over flere kvestede kattelik aner han uråd, at noe ondt er i gjerde, men foretar seg lite for å finne ut av hva denne mishandlingen bunner i. For mest av alt savner han sin bror Tobias som vi husker fra første bok i serien «Stjerner over, mørke under». Men Atlanterhavet skiller dem og Thomas kan ikke vite om han noen gang får se sin kjære bror igjen.

Ingebjørg Berg Holm er en elegant forteller som aldri tyr til billige skrekkeffekter. Tidskoloritten kommer uanstrengt fram og hun klarer å gi et effektivt innblikk i en annen tids mentalitet og tankestrømmer. Som så mange andre helter i historiske romaner er Thomas Tinnvik på sett og vis forut for sin tid. Han er ateist og fritenker, men samtidig er han fanget i sin egen skam over den han er.

Også i denne boka er det et slags lukket rom-mysterium som ligger til grunn, med et svært begrenset utvalg mistenkte. Det skal litt til å turnere et så blankslitt grep på en ny og overraskende måte, men mulighetene er der. I temperament ligner Berg Holm mer på Stein Riverton enn John Dickson Carr, hun er i bunn og grunn mer interessert i sine karakterer enn i krimteknikk. Selv om plottet henger greit sammen blir det for ryddig og pent. Når sløret til slutt trekkes til side blir jeg faktisk ganske skuffet.

Som leser sitter jeg igjen med en følelse av at forfatteren kan mer enn hun så langt har levert. Hun virker både trygg og leken i den fiktive verden hun har skapt, så hvorfor holder hun igjen? Om hun skulle våge litt mer, spisse intrigene, og la mer stå på spill for Tinnvik, så tror jeg hun har det som skal til. I neste bok i serien om Thomas Tinnvik ønsker jeg meg mer av alt!

Anmeldt av MARIA ÅROLILJA RØ