Norge forgubbes. Andelen eldre øker dramatisk. Fra 2014 til 2040 vil andelen pensjonister blant den yrkesaktive befolkningen mellom 16 og 67 år øke fra år til år.

LES PLUSSKOMMENTAR: Kan sistemann som drar vennligst slå av lyset?

Statistisk sentralbyrå (SSB) har beregnet at i 2040 vil 56 prosent av innbyggerne i Osen være pensjonister blant den yrkesaktive del av befolkningen, det vil si de over 67. Deretter følger Roan med 55 prosent pensjonister, Rennebu og Holtålen med 54 prosent hver, Åfjord 52 prosent og i Snillfjord vil 50 prosent av den yrkesaktive befolkningen være pensjonister.

Aldersgruppen 0 - 15 år er ikke tatt med i denne statistikken.

Tallene fra Sør-Trøndelag er representative også for Norge som helhet, da Sør-Trøndelag regnes som et Norge i miniatyr.

Hvordan skal utkantkommunene klare å balansere utgiftene når så mange ikke lenger deltar i arbeidslivet. Hvem skal brødfø alle som lever på trygd? Vil Nav kunne bistå?

Jakter høyere utdanning

Fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav Sør-Trøndelag svarer:

- Nav er en kommunal og statlig enhet som jobber med sysselsetting og med å beholde folk i jobb. I møte med kommunene er det ofte et tema hvordan skaffe arbeidskraft, ofte med høyere utdanning – noe det kan være stor etterspørsel etter i deler av fylket. Nav-kontoret kan bidra med å skaffe arbeidskraft fra andre deler av landet, og fra utlandet gjennom vårt arbeidsformidlingsnettverk i Europa (Eures-systemet).

- Må vi innstille oss på å jobbe lenger og at færre kan gå av med tidligpensjon?

- Når det gjelder et lengre yrkesløp, er det jo på tale å heve aldersgrensen. Det ligger allerede forslag inne på å heve den til 72 år.

Innvandrere og flyktninger

- Flere kommuner setter sin lit til økt arbeidsinnvandring?

- Vi tror at mange kommuner tenker at innvandring, mottak av flyktninger og asylsøkere kan avhjelpe behovet for arbeidskraft i årene fremover. Bedrifter i flere kommuner har valgt å hente arbeidskraft utenfra til kjernevirksomheten sin. I Hitra og Frøya, Midtre Gauldal og Trondheim ser vi stort innslag av slik arbeidskraft. Dette antar vi vil fortsette. Navs apparat må håndtere dette, både den kommunale delen av Nav og den statlige.

- Vil forgubbingen i småkommunene kunne være et argument for større og mer slagkraftige kommuner?

- Tendensen vi ser i Nav, er at vi må tilby større fagmiljø for å trekke til oss kompetent arbeidskraft. Et argument for å lage større, og dermed færre Nav-kontor, er at fagekspertisen ønsker større miljø. Vi ser at vår kjernevirksomhet er avhengig av kompetente fagmiljø for å utvikle stabile tjenester til brukere med stort behov for bistand. Hvordan kommunene tenker i forhold til dette, må rådmennene i kommunene svare på. Men kommunen ved rådmannen og Nav har dette temaet ofte til drøfting i partnerskapet.

Lokal arbeidskraft

- Må en større del av den arbeidsføre befolkningen innstille seg på å jobbe i omsorgsyrker, for å kunne ta seg av den stadig eldre befolkningen?

- Nav vil hele tiden forsøke å føre arbeidsledige og jobbskiftere dit det er jobb. Mange kommuner har tanker om hvordan de skal få flere over i denne typen yrker og kartlegger sitt behov. Det Nav kan bidra med fremover, og til dels gjør vi det i dag også, er å kvalifisere lokal arbeidskraft for slike jobber. I tillegg jobber vi sammen med utdanningsinstitusjonene for å danne oss et bilde av det fremtidige utdannings- og yrkesbehovet.

Mer omsorg i småkommuner

- Mange mener det er bedre å bli gammel i mindre kommer enn i større byer, ved at det bl.a. er lettere å få sykehjemsplass. Vil det også være tilfelle om 25 år?

- Vi vil tro det er avhengig av tilskudd som de minste kommunene får fremover, og hvor attraktive de klarer å fremstå. Men dette må rådmannen i kommunen svare på, sier fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Sør-Trøndelag.

Høy befolkningsvekst

De siste ti årene har befolkningsveksten i Norge vært høy. Veksten var særlig sterk i 2008, 2011 og 2012. Da økte folketallet med over 1,3 prosent årlig.Den høye veksten de senere årene henger sammen med høy innvandring, ikke minst fra de østeuropeiske landene som ble EU-medlemmer i 2004 og 2007, viser tall fra SSB.

I flere kommuner er det ventet en nedgang i folketallet på mer enn fem prosent fra 2014 til 2040. Det gjelder bl.a. Engerdal, Rendalen og Folldal i Hedmark og Leka i Nord-Trøndelag. Alle de seks landsdelssentrene Trondheim, Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Tromsø får vekst i innbyggertallet fremover. Oslo kommune vil passere 700 000 innbyggere i 2020, Bergen vil passere 300 000 i 2024, og samme år vil Trondheim nå 200 000 innbyggere, viser én av beregningene.

Antall voksne og eldre vil øke mye i løpet av dette hundreåret. Særlig vil veksten bli kraftig i gruppen eldre (70 år eller mer), som er ventet å dobles de neste 30 årene. Dette er en konsekvens av at de store etterkrigskullene blir eldre, samtidig som levealderen øker.