I bortimot en time redegjorde rådmann Morten Wolden, kommunaldirektør Camilla T. Nereid og Olaf Løberg (som var fungerende kommunaldirektør på skole og oppvekst i en overgangsperiode mellom august 2016 og februar 2017) utførlig for det som omtales som Sjetne-saken.

Adresseavisen har gjennom flere saker avdekket en rekke varslinger, påfallende høyt sykefravær blant lærerne, dårlig arbeidsmiljø og mistillit til ledelsen, en skole som var preget av ekstrem ustabilitet, vikarer, sviktende ledelse og mye uro. Det var mangel på åpenhet og tillit mellom ledelse og ansatte, og mellom ledelse og foresatte. En av fem elever på ett trinn byttet skole mellom sjuende og åttende trinn, og nesten en tredjedel av lærerne sluttet i løpet av halvannet år.

LES BAKGRUNN: Full krise ved skole i Trondheim

LES KOMMENTAR: Karakter: Ikke bestått

Omfattende orientering

I sin orientering i kontrollkomiteen mandag redegjorde rådmannen for hovedtrekkene i hva kommunen har foretatt seg i saken fra begynnelsen av 2016 og frem til i dag. Komiteen fikk en detaljert gjennomgang og kommunens skoleledelse svarte grundig på de fleste spørsmål de fikk.

Rådmannen trakk spesielt frem to hendelser de mener har hatt stor negativ innvirkning på situasjonen ved Sjetne skole:

Det ene handler om uenighet om gjennomføring av en skoletur som utløste konflikt mellom rektor og deler av personalet. Det andre knytter de til en ansatt som ved sin væremåte utsatte kvinnelige ansatte for gjentatte og svært ubehagelige opplevelser.

Videre redegjorde de for gjentatte varsler fra ansatte og behandlingen av disse, bekymringer fra hovedverneombud og hovedtillitsvalgte, bekymringer fra FAU, trinnkontakter og klagesaker fra enkeltforeldre. Fem av disse klagesakene ligger hos Fylkesmannen til behandling (journ.anm.) De forklarte seg om prosessene omkring arbeidsmiljøenhetens involvering i problemene ved skolen og en arbeidsmiljøundersøkelse som gir bilde av et vanskelig arbeidsmiljø. Rapporten etter denne undersøkelsen ble ikke skriftlig tilgjengelig for de ansatte i etterhånd, noe rådmannen tar selvkritikk på.

Rådmannen forklarte hvordan involveringen fra skoleteam, PPT og personaltjenesten var, samt når det kom ytterligere støtte fra fagstab, fagenhet og kommunalsjef. De ga innsikt i involveringen fra personaltjeneste, arbeidsmiljøenhet og hvem som var involvert i prosessene.

Lyktes ikke med å løse problemene

Videre innrømmet rådmannen at de tross tiltakene ikke lyktes med å oppnå forventede resultater.

Komiteens medlemmer påpekte kritikken som politikerne i formannskapet har rettet mot kommuneadministrasjonen. Politisk ledelse hevder at de ikke var tilstrekkelig informert underveis. Rådmann og kommunaldirektør møtte meget sterk kritikk som kulminerte i voldsom verbal skyts under deres orientering om saken i formannskapet 19. desember.

LES KOMMENTAR: En nødvendig skittentøyvask

- Vi burde ha informert formannskapet et par ganger i høst. Særlig når vi begynte å miste troen på tiltakene. Konflikten fikk sin egen dynamikk og flere utfordringer fulgte, sa kommunaldirektør Camilla T. Nereid.

Rådmannen innrømmet også at det gikk meget raskt da de endelig reagerte synlig, og at det var uheldig. De forteller at de var i en prosess som skulle ende i samme resultat, men først på nyåret.

- Det var ikke greit overfor rektor, sa Nereid.

Adresseavisen publiserte første oppslag 14. desember 2017, 15. desember fikk rektor beskjed om å fratre stillingen. Informasjonen om at rektor ble tatt av jobben ble offentlig 18. desember og samme dag var ny rektor på plass, med virkning fra 2. januar i år.

Rektors advokat mener kommunen gjorde flere feil i saksbehandlingen som førte til at rektor ble byttet ut. De har varslet juridisk etterspill.

Dette skal undersøkes nærmere

Kontrollkomiteen endte opp med å enstemmig gå inn for å bestille en forvaltningsrevisjon. De ber kommunerevisjonen om å belyse blant annet følgende forhold:

1. Rådmannens håndtering av avvik og konflikter som har blitt avdekket gjennom både organisasjonsundersøkelser og varsler.

2. Prosessen i forbindelse med innsetting av ny rektor ved Sjetne skole.

3. Informasjonsflyt til formannskapet, og formannskapets rolle og ansvar i forbindelse med saken.

Forvaltningsrevisjonen bes prioritert innenfor halvårsplan for første halvår 2018.

Forslaget ble fremmet av Sivert Bjørnstad, på vegne av Frp, H og AP og ble vedtatt uten innsigelser.

Flere av komiteens medlemmer uttaler til Adresseavisen etter møtet at de mener det er viktig høre flere parter grundig i saken for å avdekke hvor, når og hvorfor det sviktet. De mener også at en uhildet part som forvaltningsrevisjonen best kan avdekke dette.

Rådmannen er fornøyd med utfallet

Rådmann Morten Wolden mener at en forvaltningsrevisjon i denne saken er positivt.

- Det er viktig at systemene og rutinene er til stede, at de fungerer og at vi følger dem. Nå får vi muligheten til å ettergå dem. Jeg mener også at det er riktig å se på forholdet mellom rådmannen og politisk ledelse. Sluttføringen vil gi oss svar som vi kan lære av, sa Wolden etter møtet.

Rådmann Morten Wolden er fornøyd med at saken får en grundig gjennomgang.