Doffen VIF

Bislett kl. 15.00 i går: Fredrik Strømstad (26) og landslaget er i gang med den første treningsøkten før Uruguay-kampen. "Alle" rådet ham til å forlate Start etter nedrykket — men sørlendingen ble og beholdt landslagsplassen.

Begge var med på oppturen i Start for tre år siden. De to midtbanespillerne var også sammen om fjorårets nedtur, da Start rykket ned en divisjon.

Så skiltes duoens veier: "Doffen" ville opprettholde ambisjonsnivået og landslagsplassen og dro til hardt satsende Vålerenga i Oslo.

Strømstad fikk også krystallklare råd, blant annet fra landslagssjef Åge Hareide: "1.-divisjonsspill er ikke forenlig med spill for Norge". Men Strømstad ble med moderklubben ned.

Skadeutsatt

Mens eliteseriespilleren "Doffen" i går gjorde seg ferdig med formiddagens økt på tredemølla satt Strømstad i spillermøte med landslaget noen kilometer lenger vest i Oslo.

— Jeg har slitt med skader og kan ikke yte 100 prosent. Nå har jeg ett mål: Å komme meg i form, da håper jeg å være tilbake på landslaget, sa Hæstad da Aftenposten snakket med ham etter gårsdagens treningsøkt på fridagen.

- Strømstad ble i Start og er fortsatt på landslaget?

— Jeg synes det er veldig gøy at Fredrik er med. Det unner jeg ham, og jeg ble oppriktig glad da han ble tatt ut. Men jeg har lyst å være med jeg også. Når jeg er skadefri håper jeg å være tilbake i form, forklarte Hæstad.

Han har slitt med en strekk på baksiden av venstre lår gjennom store deler av sesonginnledningen. Men "Doffen har likevel startet mange av kampene.

— Jeg har vært veldig uheldig, i fjor høst fikk jeg et brudd i foten og ble satt tilbake. Det fungerte bra under treningskampene med Vålerenga, men så pådro jeg meg denne skaden. Det er litt kjedelig, men nå trener jeg for fullt og litt til. Forhåpentligvis er jeg i toppform om ikke så lenge, jeg føler i hvert fall at jeg er på gang.

"Risiko"

Strømstad var i tvil om han skulle bli eller dra etter Starts vonde nedrykk. 26-åringen prøvde å få kontrakt med en utenlandsk klubb - men uten å lykkes før overgangsvinduet stengte. Nå blir han i Start, i hvert fall til "vinduet" åpner igjen i august.

— Det var selvfølgelig en risiko å ta, kamparenaen i 1. divisjon er ikke like bra som eliteserien. Jeg var i tvil og vurderte andre klubber. I utgangspunktet hadde jeg mest lyst til å se på muligheter fra klubber i utlandet, men der var ikke interessen stor nok.

- Er du overrasket over at du fortsatt er med på landslaget?

— Akkurat nå er jeg med, men jeg er veldig klar over at det ikke er noen varig plass. Jeg må prestere for å være med her.

- "Doffen" valgte klubbytte for å beholde landslagsplassen?

— Ja, men jeg håper "Doffen" er tilbake under neste landslagssamling. Det er skader som gjør at han ikke er her nå, en "Doffen" i form er selvskreven på landslaget. Skader kan du aldri gardere deg mot.

Forskjeller

Strømstad skal bruke de neste månedene til å vurdere sin egen fotballfremtid. Han snakket med Hareide om situasjonen i vinter og er klar over at 1.-divisjonsspill over lang tid ikke er gunstig.

— Det er forskjeller på de to divisjonene. Det er høyere tempo og høyere individuelle ferdigheter i eliteserien. Det er noen prosent forskjell på alt. Du blir mer straffet for feil i eliteserien enn i 1. divisjon, mener Strømstad - som ikke vet om han får spilletid mot Uruguay på Ullevaal i morgen.

Men inntil videre er han i hvert fall i landslagsvarmen.