Matt West / BPIBarclays Premier LeagueBolton Wanderers v Liverpool2nd March, 2008--------------------A dejected looking Bolton Wanderers goalkeeper Jussi Jaaskelainen at the end of the game Foto: Digitalsport

Det bekymrer Åge Hareide.

— Jeg er overrasket over at Finland har så mange. Jeg trodde ikke at de hadde passert oss, sier landslagssjefen, tydelig forundret over tallene han blir konfrontert med fra Adresseavisen.

For etter å ha gått gjennom de nordiske landenes proffspillere i Europas fem største ligaer (eliteseriene i England, Spania, Italia, Tyskland og Frankrike), er tallenes tale klar. Sverige og Danmark er i en egen divisjon, mens Finland har fem mann mer enn Norge og Island, som hver har syv spillere. I Norge bor det 4,5 millioner mennesker, på Island 315.000

— Når det gjelder Finland, så har jo ikke de noe bedre resultater enn oss. Og finsk klubbfotball er definitivt ikke bedre, mener Hareide, som uansett er bekymret over det lave antallet norske spillere.

- Hvorfor er det da slik?

— Det kan ha med prising av spillere å gjøre. Dessuten handler det også litt om dyktighet på salg, og at de norske klubbene i ikke stor grad trenger å selge spillere nå. Fotballmilliarden kan ha ført til begrensning på salg av norske spillere, sier han.

Har innvirkning

Av de fem største ligaene har Norge i dag kun spillere i Premier League. Av disse igjen er bare tre etablerte (John Carew, Morten Gamst Pedersen, John Arne Riise), mens Brede Hangeland og Erik Nevland rakk å spille seg brukbart varme i Fulham i vår. Det samme kan neppe sies om Wigans Erik Hagen og Boltons Daniel Braaten - som knapt har serieminutter.

Videre har vi tre spillere i Nederland (André Hanssen, Christian Grindheim (Heerenveen), Pah Madouh Kah (Roda)). Men til sammenligning har Island fire mann der, mens Danmark har hele tolv spillere i Æresdivisjonen. Finland har tre.

Hareide innrømmer at antallet proffer har innvirkning på at landslaget stanger mot veggen for tida:

Jumbooppgjør på Island

— Det kan det selvfølgelig ha. Men det sier litt om Bosman-dommen, også. I stedet for å kjøpe en norsk spiller for 20 millioner kroner får man nå en spiller gratis fra et annet land. Engelske klubber har også penger nok til å kunne velge mellom spillere på aller øverste hylle. Ingen nordmenn er der, sier Hareide.

At danske og svenske spillere er i flertall setter landslagssjefen på tradisjonskontoen. Fra sin tid som trener i Brøndby og Helsingborg opplevde han at for eksempel tyske klubber var på hver eneste kamp.

— Det er land som ligger nærmere kontinentet. Vi hadde et «rush» mot England, og kun England. Og da hadde vi også en agent (Rune Hauge) som var dyktig i å selge. Han hadde god kontakt med managere, og opparbeidet seg relasjoner og tillit, sier han.

På listen over danske spillere står et navn som vingen Jonas Kamper. Tidligere Brøndby, i dag i Arminia Bielefeld.

— Mange nordmenn kunne spilt i Bielefeld.

— Men igjen: det har noe med kontakten å gjøre, sier Hareide.

- Hva ville vært ideelt for deg?

— Hadde vi hatt elleve spillere som spilte for topplag, hadde vi vært godt forspent. Selv møtte jeg spillere som Gary Lineker, Ian Rush og Frank Stapleton hver helg. Det hever deg som spiller. Da du så kom hjem for å spille landskamp, var det ingenting som skremte deg. Du hadde stoppet bedre spillere tidligere, sier han.

I morgen møter et Norge med kun fem utenlandsproffer Uruguay. 6. september spiller landslaget VM-kvalikamp mot Island. Til et rent jumbooppgjør i nordisk målestokk. I hvert fall når det gjelder antallet spillere i de største ligaene.