ALFHEIM: Søndag skal TILs skjebne i eliteserien avgjøres. Dersom «Gutan» slår Odd, er plassen berget. Med tap ligger man tynt an. Uavgjort kan gå, men det kan også bety kvalik. Rushfeldt mener det er «veldig farlig å tenke at uavgjort kan være godt nok».

– Da blir man defensiv. Det tror jeg ingen tenker. Det er en skummel strategi, sier treneren.

– Er du trygg på at dere klarer dette?

– Nei, jeg er ikke trygg. Nå synes jeg det var en god kamp sist, og hvis trenden fortsetter så er TIL selvfølgelig i stand til å slå Odd på hjemmebane. Det er det ingen tvil om. Det er avhengig av at det fleste leverer på pari, det nivået man har, sier Rushfeldt.

Forberedt

Han er NTG-trener nå, men er hyret inn til å trene avslutninger med angrepsspillerne på A-laget en gang i uka.

– Det der har du ikke tid i løpet av en kamp, sa «Rush» med bestemt tone da han så noe han ikke likte i løpet av økten fredag ettermiddag.

Som spiller var han en mester i forberedelser og terping av detaljer. Det gjorde at han ble tidenes toppscorer i eliteserien med 172 mål – og i tillegg hadde han en fin karriere i utlandet.

Etter treningen, utenfor garderoben, sier Rushfeldt:

– Man må trene og forberede seg godt, vite at man har en god plan. Som enkeltspiller må man vite at man er godt forberedt. Da er det letter å få selvtilliten og troen på seg selv. Det du skal gjøre på søndag er egentlig bare et produkt av det du har gjort tidligere i året, sier Rushfeldt, som blant annet var med på å berge TIL fra nedrykk i 2006-sesongen.

Har du lest denne?

– Treningen med Sigurd er veldig viktig for oss offensive spillere. Da vi får følelsen av hvordan vi skal score mål. Og det er mye moro i tillegg, sier Aron Sigurdarson til iTromsø.

– Gir det dere noe ekstra at det er Sigurd Rushfeldt som har denne delen av treningen?

– Vi vet alle hvor gode han var da han var aktiv, så det er godt å ha en som han der. Han gir gode råd og motiverer oss. Han går inn på detaljer, sier Sigurdarson.

– Utgjør det forskjell i kamp?

– Absolutt. Han sier alltid at vi må gjøre avslutningene som om det er kamp. Raskt og besluttsomt. Sigurd godtar ikke at vi tar det rolig fordi det skjer aldri når vi spiller. Vi må trene som i kamp, sier Sigurdarson.

– Sigurd har vært med her hver fredag den siste tiden, og spillerne har vendt seg til at han er her. Han har en høy troverdighet og de små tipsene han kommer med er verdifulle, sier hovedtrener Bård Flovik.

Jevn jobbing

– Hva slags råd til spillerne har du, Sigurd Rushfeldt?

– Det viktigste er det man gjør i løpet av treningsuka og trener på situasjonene man tror man havner i. Det har jeg mest tro på. Har for eksempel forsvarsspillerne en stor spiss de må ta seg av? Man må være klar for det og forberede seg godt, sier Rushfeldt.

Han tror at garderobepraten før kamp «sikkert har litt å si». Men han har sittet i en garderobe før kamp og «visst» at man kom til å vinne, og det har likevel ikke gått bra – og motsatt.

– Det er den lange, jevne jobbingen som er viktig, sier «Rush».

TIL har ikke scoret i serien på Alfheim siden Lillestrøm-kampen 17. september.

– Nå var det ganske få målsjanser i noen av kampene siden den gang, men jeg er enig i det: Effektiviteten må litt opp. Det var bra sist mot Sarpsborg 08. Vi får håpe vi er på riktig spor. I løpet av en sesong, havner det til syvende og sist om ferdigheter, sier «Rush».