Sykkelen har en spennende historie! Hvordan i all verden hadde det seg at sykkelen omsider landet på den typiske formen den har i dag? Hvilke teknologier bidro til denne utformingen? Hvilke menneskelige aktører påvirket? Og ikke minst: MÅ det fortsatt være sånn?

Noen mener science-fiction litteraturen har stimulert den teknologiske utviklingen. Hvor hadde vi vært i dag om ingen hadde utopiske drømmer om en fremtid hvor alt så annerledes ut? Som barn var jeg utrolig fascinert av tegneseriehelten Lyn Gordon som trådløst kunne kommunisere med sine venner via telepati. I dag tar alle barn det for gitt at de kan kommunisere trådløst med sine venner.

Hvordan hadde sykkelen sett ut om du fikk bestemme absolutt alt uten noen begrensninger? Hva slags funksjoner hadde den hatt? Hvordan hadde systemet rundt sykkelen fungert? Selv drømmer jeg om et offentlig transportmiddel hvor det er lett å integrere sykkelen, og hvor du alltid får plass til en sykkel uten å betale dobbelt. Da kan jeg bruke sykkelen også de dagene jeg ikke ønsker å bruke den til trimming.

Jeg drømmer om at alle bakker skal gå bare nedover. Det er selvsagt i motbakke det går oppover. Og det er sikkert ikke uten grunn at motbakketrenning har blitt veldig populært, men noen ganger trenger jeg rett og slett bare et effektivt transportmiddel uten trim som bieffekt og bonus. Hvis jeg ikke kan få til det via sykkeldesignet håper jeg å få det til via byplanlegging.

Osloregionen tar nå mål av seg til å bli en av Europas beste sykkelregioner, og inviterer til internasjonal idékonkurranse mandag 17. juni. Der skal det handle om å ta sykkelen på alvor som transportmiddel og som et grunnleggende premiss for byutvikling. Om å bygge en sykkelkultur i bred forstand. Rett og slett tenke sykkel som system, kultur og byutvikler. Hvilke store og små, lokale og regionale, fysiske og organisatoriske grep må gjøres for at minst 50 prosent skal sykle til jobb og skole?

Norsk sykkelkultur domineres av transportsyklister i treningsutstyr. Dansk sykkelkultur preges mer av hverdagssyklister i vanlige klær. Hvilke sykkelkulturer vil vi ha i Trondheim, og hvordan kan vi legge til rette for alle typer sykkelkulturer?

Hvilke sykkelkulturer vil vi ha i Trondheim, og hvordan kan vi legge til rette for alle typer sykkelkulturer, spør Helen Jøsok Gansmo. Trenger vi f.eks flere sykkelheiser som Trampe? Foto: HelenJøsok Gansmo