En 28 år gammel mann fra Trondheim fikk den strengeste påstanden da aktoratet avsluttet sine prosedyrer i dopingsaken tirsdag. Påtalemyndigheten mener han skal sone sju år og åtte måneder i fengsel.

Onsdag morgen avviste forsvareren til 28-åringen påstanden.

- Den mangler enhver rot i virkeligheten, sa han i sal 205 i Sør-Trøndelag tingrett.

Alvorlig tiltale

28-åringen er tiltalt for å ha produsert og solgt doping i årevis, fra over 30 kg virkestoff. Han er i tillegg tiltalt for hvitvasking av fortjeneste, og aktoratet mener han skal betale tilbake 6,8 millioner kroner til statskassen, dersom han blir dømt.

Statsadvokat Unni Sandøy ba om historisk strenge straffer i går. I prosedyren sa hun også at loven ikke er streng nok til å straffe forbrytelsen man har brukt ni uker i retten på å bevise.

Advokat Ole Petter Drevland satte spørsmålstegn ved de strenge påstandene.

- Statsadvokaten sier hun skal sprenge grenser, men hun må holde seg til praksis. Påstanden gir ingen mening. Er det for å forsvare de voldsomme ressursene i etterforskningen?

Dopingsaken, kjent som Operasjon Gilde , har blitt etterforsket av politiet i Trondheim i over to år. 118 personer er siktet over hele landet og 14 politidistrikt har bidratt i saken. Da adressa.no i januar ba om et kostnadsoverslag, ble det kjent at Sør-Trøndelag politidistrikt har brukt 36 millioner kroner på å rulle opp dopingnettverket.

Angrep Høyesterett

Under den ni uker lange rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett kom det uttalelser fra rettens sakkyndige om at mengden doping mangler sidestykke i norsk historie .

- Det utgjør 2600 år med uavbrutt misbruk, sa professor Peter Hemmersbach, som er en av Norges fremste dopingeksperter.

Etter hans forklaring argumenterte Drevland for at Hemmersbach var inhabil , men fikk ikke medhold av retten.

Aktoratet la i sin prosedyre vurderinger fra Hemmersbach til grunn, både i denne saken og i en rettskraftig dom fra Høyesterett. Drevland prosederte på at avgjørelsen fra Høyesterett, var tatt på feil grunnlag.

-Høyesterett har ikke hatt godt nok grunnlag for å uttale seg. Påtalemyndigheten har vært premissleverandør. Det er åpenbart at det ikke er bredt nok anlagt.

- Ikke et samfunnsproblem

Forsvareren raljerte også over en kommentar i Adresseavisen onsdag. Der skriver politisk redaktør Siri Wahl-Olsen om at ofrene for dopingbruk ikke høres i retten:

«retten har ikke møtt han som kanskje fikk hjerteinfarkt, potensproblemer, angst, depresjoner og et ødelagt selvbilde. De har ikke møtt den unge kvinnen som utviklet mannemuskler eller fikk andre uønskede bivirkninger etter å ha forsøkt noen av de forbudte midlene.»

Kommentaren leser du her.

- Her er ingen ofre som er dratt planløst inn i et dopinghelvete, sa Drevland.

Dopingbruk ble først ulovlig i Norge i 2013. Advokat Drevland viste til at det kundene kjøpte av trønderne, var lovlig.

- Bruk av doping var lovlig. Vi snakker om husmødre, idrettsutøvere og andre mennesker som brukte doping for å fremme prestasjoner og bygge kropp, sa han i retten.

Forsvareren avviste at doping er et samfunnsproblem, og viste til en Sirus-rapport for å underbygge påstanden sin.

- Doping er et marginalt fenomen på befolkningsnivå, ifølge rapporten. Jeg vil ikke bagatellisere dopingbruk, men sier det for å sette det i en sammenheng. Det mister proporsjonene under aktors prosedyre.

- Bør få lavere straff

Drevland mente at utgangspunktet for å vurdere straff for 28-åringen bør ligge på rundt halvparten av aktoratets påstand – før formildende omstendigheter har blitt vurdert.

28-åringen fikk i aktors prosedyre ti til femten strafferabatt fordi han etter hvert erkjente noe skyld. Han er imidlertid tatt i løgn ved flere anledninger.

- Han forklarte seg bevisst uriktig for retten, hvilken betydning har det for tilståelsesrabatt, spurte dommer Rune Lium.

- Det var helt klart uheldig, men jeg synes likevel han skal ha tilståelsesrabatt fordi han har vært med å opplyse saken, svarte Drevland.

Deretter la forsvareren ned påstand om fengsel i 4,5 til 5 år og at 28-åringen skal få tjue prosent strafferabatt.

Litt senere på formiddagen la 28-åringens medforsvarer, Harald Grape, ned påstand om inndragning på 1 million kroner. Dette er vesentlig lavere enn aktoratets påstand om 6,8 millioner i inndragningskrav.

- Det innebærer i så fall at det vil ta hele hans arbeidsføre liv å betale kravet. Han vil ikke klare å leve et normalt liv etter endt soning med det hengende over seg, sa Grape.