Advokat Arve Opdahl gikk rett i strupen på påtalemyndighetens sak og statsadvokat Unni Sandøys omtale av hans klient som en hovedmann under sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett fredag formiddag.

- Aktoratets sak om at han er hovedmann er en teori som er skapt under etterforskningen. Dette er ikke bevist i retten, sa forsvareren.

Dopingsaken avsluttes i dag, etter ni uker.

- Ingen «mafia»

Opdahls klient, en 39-åring fra Trondheim, er tiltalt for å ha produsert og omsatt doping fra over 50 kg virkestoff mellom 2003 og 2012. I tillegg er han tiltalt for hvitvasking og for å ha produsert etterligninger av kjente legemidler.

LES KOMMENTAR: Det er da ikke så farlig

LES KOMMENTAR: Men ofrene ser vi ikke

Mannen har erkjent noen av forholdene, men har hele tiden fastholdt at han ikke er del av en organisert, kriminell gruppe i Trondheim. Ifølge hans forsvarer, rammes ikke 39-åringens erkjennelser av den såkalte «mafiaparagrafen», straffelovens paragraf 60a, som øker strafferammen fra 6 til 11 års fengsel.

- I perioden hvor han holder på, så er det sammen med 44-åringen (kjent som «trykkern» journ. anm.). Det er en liten virksomhet, med to personer. Paragraf 60a er ikke anvendbar for min klient, sa advokaten.

- Lagde ikke doping

39-åringen har forklart i retten at dopingmidlene han har bidratt til å produsere, i stor grad var etterligninger . 39-åringen har fått tabletter produsert fra virkestoff i pulverfrom.

Opdahl argumenterte for at dette utgjorde en omforming av stoffet, og ikke en tilvirkning eller produksjon, slik mannen er tiltalt for.

- Denne retten kan ikke endre gjerningen til noe annet. Han må frifinnes for tilvirkning, sa Opdahl.

Videre mente forsvareren at 39-åringens etterligninger ikke skal rammes av dopingbestemmelsen i straffeloven.

- Fra 2007 til han trekker seg ut i 2008 er det et alternativt middel, og ikke doping. Jeg oppfatter dette som en forretningsidé: Å bruke midler som ikke står på dopinglisten. Intet fra perioden er beslaglagt eller analysert, så retten må ta hensyn til at det ikke er noen bevis for at det er doping.

39-åringen nekter for at han har vært involvert i kriminell aktivitet etter 2008 da han trakk seg ut av dopingvirksomheten.

- Det er ikke spor av handling som tilsier at han har en straffbar posisjon etter februar 2008. -Vi har ingen som i retten har bekreftet at han har vært en del av noen virksomhet, slo Opdahl fast under sin prosedyre.

Utpekt som hovedmann

39-åringen ble utpekt som hovedmann under aktoratets prosedyre mandag.

Nye bevis, som ble utleverte fra Canada mens dopingrettssaken pågikk, avdekket at 39-åringen hadde vært «mannen på toppen», ifølge statsadvokat Unni Sandøys prosedyre.

Hun la ned påstand om sju år og en måned i fengsel for 39-åringen. Aktoratet ba også retten om å dømme 39-åringen til å tåle inndragning av 4,7 millioner kroner som påtalemyndigheten mener er fortjeneste fra dopingsalg.

Belastende mediedekning

Forsvareren avviste aktoratets påstand dette totalt. Han bygget ned 39-åringens betydning i det angivelige dopingnettverket.

- Han var en flink student som var nummer tre på matematikkullet sitt ved NTNU, og så begynner dopingmisbruket hvor han betegner seg som en «funksjonell narkoman». Han har feilaktig blitt omtalt som hovedmann i denne saken, forklarte Opdahl før han viste til 39-åringen har opplevd mediebelastning som følge av Operasjon Gilde.

- Det er en belastning for ham og hans familie, som jeg tror de færreste hadde klart å leve med.

Opdahl la deretter ned påstand om at hans klient ikke må få en ubetinget fengselsdom. Hva angår inndragning, så mente Opdahl at et eventuelt krav skal ligge lavere enn 850 000 kroner.

- Min påstand vil være at han frifinnes både for krav om straff og inndragning.

Totalt sitter sju trøndere på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett.

Ba om samfunnsstraff

For de tre øvrige tiltalte, en 37 år gammel kurér, en 27 år gammel dataekspert og en 34-åring, ba forsvarerne om lave straffer.

- Min klient har flyttet og er ferdig med miljøet. Han tar avstand fra doping og bør få samfunnsstraff, sa advokat Tone Skålevik som forsvarer kureren.

- Han tilsto for to år siden. Min påstand er at han frifinnes for paragraf 60a, at han frifinnes for inndragningskravet og for øvrig at han anses på mildest måte, sa advokat Christian Wiig som forsvarer dataeksperten.

34-åringen er den eneste av de sju tiltalte som ikke var tiltalt for den såkalte «mafiaparagrafen», straffelovens 60a.

-Jeg anmoder retten om å vurdere samfunnsstraff. Det vesentligste har han erkjent. Min påstand er at han anses på mildest mulig måte, sa hans forsvarer Thomas Øiseth i retten.

Dom faller 6. mai klokken 12 i Trondheim tinghus.