For noen av de siktede har forholdene de anklages for en strafferamme på 11 år.Ingen er foreløpig tiltalt i dopingsaken, men trolig må disse ni mennene svare for omfattende anklager om salg av dopingmidler og organisert kriminalitet - brudd på den såkalte «mafiaparagrafen» - når Operasjon Gilde skal behandles i Sør-Trøndelag tingrett i neste år.

Totalt er rundt 120 personer over hele landet siktet. Dopingsaken med utspring i Trondheim er Norges største. Etterforskningen avdekket nylig hvem som omtales som «sjef1».

Utpekt som hovedmann

I slutten av mai ble treningssenteret Kaliber på Rosten gjennomsøkt av politispanere for andre gang i løpet av etterforskningen. Politiaksjonen hadde som formål å avdekke hvem som har hatt sentrale roller i dopingnettverket. To menn ble varetektsfengslet etter razziaen.

Én av disse, en 38-åring, omtales nå som en hovedmann i dopingnettverket av politiet.

38-åringen ble pågrepet og fengslet for andre gang 27. mai. Sør-Trøndelag tingrett mener det er han som kan knyttes til betegnelsen «sjef1». Betegnelsen ble brakt på bane av en medsiktet.

38-åringen er siktet for organisert kriminalitet samt brudd på heleriparagrafen og legemiddelloven. I nesten ti år skal han ha begått grove dopingforbrytelser. Påtalemyndigheten bruker straffelovens paragraf 60a mot mannen. «Mafiaparagrafen» ble innført i 2004.

- Det har eksistert en organisert kriminell gruppe i Trondheim så lenge loven har eksistert, konstaterer politiadvokat Per Martin Utkilen.

Erkjente dopingproduksjon

«Sjef1» skal ha vært oppdragsgiver for en familiefar på 43 som produserte hundretusenvis av dopingpiller i garasjene sine i Trondheim i nesten ti år. Gateverdien på pillene skal være på opp mot 60 millioner kroner. Familiefaren skal selv ha skjult seg under dekknavnet «Trykkern».

Da 38-åringen ble pågrepet for første gang i fjor, nektet han straffskyld. Nylig erkjente han imidlertid å ha bidratt til salg og produksjon av doping mellom 2004 og 2008, ifølge rettsdokumentene.

- Han har erkjent enkelte ting og en form for delaktighet, men ikke i en organisert, kriminell gruppe. Min klient kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen «sjef1», sier mannens forsvarer, advokat Arve Opdahl.

Trolig i retten i januar

Politiet mener imidlertid å ha bevis for at mannen var delaktig helt frem til nettverket ble avslørt i februar 2012. I fjor vår skal 38-åringen ha bedt en annen siktet (34) om å fjerne en pillepresse fra «Trykkern». Sør-Trøndelag tingrett mener at dette viste at 38-åringen var villig til å forspille bevis i saken.

Statsadvokat Unni Sandøy skal aktorere den omfattende dopingssaken i retten.

- Vi har bedt om at det settes av 12 uker. Etter all sannsynlighet blir det oppstart den andre uken i januar, sier Sandøy.

Opprullingen av dopingnettverket har blitt Sør-Trøndelag politidistrikt største sak noensinne. Etterforskningen har blitt vanskeliggjort av siktedes bruk av kryptert e-post.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

Under finner du noen av de siste sakene om Operasjon Gilde: