Ellen Nergård Thompson kommer med unøyaktige påstander om miljøgifter fra vindkraftverk i Adresseavisen 14. februar. Det syns jeg er synd, særlig da hun signerer med en av landets mest prestisjefylte akademiske titler.

Miljødirektoratet og NVE har gjennomgått kunnskapen om en rekke miljøforhold ved vindkraftutbygging i Norge, herunder forurensning. Kunnskapen er basert på erfaringer med vindkraft i Norge og internasjonal forskning.

Vindturbiner står utsatt til for vær og vind og overflaten til turbinbladene utsettes for slitasje som kan føre til erosjon og avskalling som kan defineres som mikroplast. Direktoratene vurderer imidlertid omfanget av slik avskalling til å være langt mindre enn det enkelte har tatt til orde for.

I direktoratenes gjennomgang opereres det med tall som tilsier utslipp av inntil 150–200 gram mikroplast per turbin per år. 200 gram utslipp per turbin i Norge gir et samlet årlig utslipp av mikroplast fra vindkraft på under 300 kg.

Man skal selvfølgelig være varsomme med å forsvare en forurensningskilde med at andre er verre, men som et perspektiv kan det likevel nevnes at de samlede årlige norske utslippene av mikroplast er estimert til 19.000 tonn og årlige utslipp fra én vanlig personbil er estimert til i underkant av to kilo.

Slitasje på turbinblader endrer egenskapen til vingene og gir dermed redusert kraftproduksjon. Hensynet til å unngå forurensning og hensynet til å ikke redusere kraftproduksjonen er derfor sammenfallende. Bisfenol A benyttes i glassfiberblandingen i turbinbladene. Direktoratene finner at det kun unntaksvis vil forekomme slitasje av et slikt omfang at glassfiber vil frigjøres, noe produsentene uansett ønsker å unngå.

Vi skal ta miljøgifter på alvor. Men når bisfenol A trekkes fram i vindkraftsammenheng, er det likevel greit å være klar over at dette er et stoff som ifølge Folkehelseinstituttet er mye brukt i plastbeholdere for mat og drikke, i kosmetikk og i leker. Vindkraftverk er ikke vurdert til å innebære forurensing på en slik måte at det krever tillatelse etter forurensningsloven.

Vi trenger mer kraft i Norge, fra både vind og vann. Da er det viktig at vi har et godt forskningsbasert grunnlag for debatten. Det håper jeg Thompson også vil bidra med i fremtiden.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe