Toppsjefen i Sparebank 1 SMN har en finger med i det meste som betyr noe i trøndersk idrett. Og til forskjell fra de fleste andre har han penger å slå i bordet med.

– Det er vel pengemakta jeg representerer, konstaterer han.

LES KOMMENTAR: Bankens «007» (PLUSS)

På terrassen i Kronprins Olavs Allé på Øya myser Finn Haugan mot vårsola. Bak ham ligger Nidelva, hvor han har egen strandlinje. Samboeren varter oss opp med nytrukket kaffe. Noen minutter ut i samtalen går Haugan inn for å hente sine gullkantede Ray Ban-briller.

Scenen er satt.

Banksjefen minner om en krysning av James Bond og Harry Klein. Den komfortable, selvsikre og avslappende holdningen gir assosiasjon til Bond. Brillene skaper et bilde av sistnevnte.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

På forhånd hadde vi gjort litt research:

– Min erfaring er at du må prate med Finn Haugan om du skal få til noe, sa en av dem vi snakket med.

– Jeg tror veldig mye dreier seg om hva Finn Haugan mener, sa en annen.

– Finn Haugan tar beslutningene, mente en tredje.

Mange ord per minutt

Munnen går som en mitraljøse. Ikke konstant, men etter å ha tenkt seg om og satt i gang skal du være svært godt konsentrert for å henge med når Haugan prater.

– Mitt ansvar er strategien, som vi la for 12–13 år tilbake. Det betyr at vi har brukt noen hundre millioner på midtnorsk idrett i løpet av disse årene, sier han.

Haugan stiller godt forberedt. Hans Tronstad, bankens informasjonsdirektør har utarbeidet en liste over alle idrettsorganisasjoner som fikk støtte fra Sparebank 1 SMN i 2014 og i år. Lista er omfattende og går over flere sider. Hovedårsaken til at Adresseavisen prater med Haugan om idrett er imidlertid bankens meget sentrale plass i trøndersk toppidrett. Hovedsponsor for Rosenborg, hovedsponsor for langrennslandslaget sammen med resten av alliansen, og en svært viktig samarbeidspartner for Petter Northug gjennom Eiendomsmegler 1. I tillegg et sterkt engasjement for toppidrettssenteret i Granåsen og VM-prosjektet, foruten Byåsen Håndball og Levanger Fotballklubb.

Er det Eli Arnstad, ansvarlig for bankens gavefond, Svein Tore Samdal, langrennstreneren som gjorde Marit Bjørgen til verdens beste, eller Kjetil Reinsberg, som har et nært forhold til Petter Northug, som tar bankens avgjørelser når det kommer til vesentlige spørsmål innen idretten? Alle tre har ledende stillinger i konsernet, men svaret er som kildene våre uttrykker:

Finn Haugan er den som tar beslutningene. Han delegerer ikke bort denne type saker.

Derfor er han blant makteliten i trøndersk idrett.

Kompis med Koteng

Da Reitan-familien valgte å gå ut som hovedsponsor i Rosenborg, var det Finn Haugan Ole Robert Reitan slo på tråden til.

– Vi brukte fire måneder på prosessen og to styremøter før vi endelig konkluderte. Jeg var veldig delaktig, nesten alene sammen med styret. Bård Benum og Morten Loktu erklærte seg selvsagt inhabil. Rosenborg-engasjementet er en typisk sak hvor du er nødt til å brenne ganske kraftig for det.

– Hvor viktig er det at du er en god kompis av Ivar Koteng?

– Han har vært kunde så lenge jeg har vært i banken. Vi har en veldig god relasjon, kall oss gjerne kompiser, men vi omgås ikke så ofte lenger nå. Det blir mest en prat når vi treffes på Lerkendal.

Følelser

– Noen beskriver dere som Knoll og Tott?

–Det er feil, akkurat like tullete som at det ble sagt at jeg og Per Axel Koch var Knoll og Tott. Men jeg har et veldig greit og avklart forhold til Ivar Koteng. Han er veldig direkte, slik at jeg får vite om jeg gjør noe dumt. Jeg prøver å være direkte tilbake til ham. Men Knoll og Tott ... Nei.

– Hvorfor er det riktig for dere å være hovedsponsor for Rosenborg?

– Vi har ikke behov for å gjøre banken mer kjent i Trøndelag, men i en digital verden er vi nødt til å appellere til folks følelser. Konkurrentene er bare et tastetrykk unna, og det å bli forbundet med noe som mange trøndere mener er bra, tror vi er fornuftig forretning. Det var overbevisningen.

Et perfekt jubileum

Det samme skjedde da Aker sa takk for seg som hovedsponsor for langrennslandslaget sist vinter. Toppsjef Øyvind Eriksen slo på tråden til Haugan.

– Jeg kjenner både Reitan- og Aker-systemet godt. Jeg lanserte ideen om å bli hovedsponsor for norsk langrenn. I og med at det gjaldt hele bankalliansen, koblet jeg meg fort ut selv.

Om Trondheim skulle få ski-VM, har Haugan ambisjon om at banken skal være en sentral samarbeidsparter. Og skulle det bli VM i 2023, vil det være perfekt timing for banken. Det sammenfaller med 200-årsjubileet.

Finn Haugan regner seg ikke som ekstremt idrettsinteressert, tross deltagelse både i Marcialonga og Svalbard Skimaraton.

– Du er ikke den som drar til England og ser fotball?

– Nei. Jo, jeg var i Liverpool en gang, for rundt fem år siden, på Anfield. Sammen med Ivar Koteng.