I 22. juli-kommisjonens rapport var det spesielt politiets innsats som fikk hard medfart.

– Kritikken virker ganske drepende, det er nok noen i politiet som ligger tynt an. Jeg ser for meg at noen må forlate posten sin, sier professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen, ved NTNU til Adresseavisen.

– Ville gått av i dag

Han synes rapportens konklusjon om at politiet kunne pågrepet gjerningsmannen tidligere treffer godt. Han er ikke like fornøyd med svarene til politidirektør Øystein Mæland og politimesterne Sissel Hammer og Anstein Gjengedal.

– Det er for så vidt klokt å svare at de skal sette seg inn i rapporten og forsøke å forstå hva det innebærer. Men det som fort kan skje er at polititjenestemenn kan bli identifisert og så bli dratt gjennom en skitten prosess i media som uansett vil ende med deres avgang eller i det minste at de mister nåværende stillinger, sier Todal Jenssen.

Han mener at de som allerede har tatt hatten og gått, slik som PST-sjef Janne Kristiansen og tidligere justisminister Knut Storberget, har gjort et godt valg.

– De har nok spart seg mye elendighet og offentlig uthenging med å gå allerede. Hvis jeg hadde lest rapporten og den pekte på at jeg ikke hadde gjort jobben min, så ville jeg vurdert det som klokest å gå av i dag. Det er jo seigpining å hale ut noe som vil ende med en avgang, sier han.

- Hån mot de berørte

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener 22. juli-kommisjonens konklusjoner bør føre til avganger på ledelsesnivå, både lokalt i Nordre Buskerud og på toppen av Politidirektoratet. Det er ikke mulig for etater å lære av kommisjonens funn med toppledere som i ett år har forsvart politiaksjonen, mener hun.

– De som så langt har gitt uttrykk for tilfredshet med politiaksjonen må finne seg noe annet å gjøre. De har hatt ett år på seg til å erkjenne at det kan være ting som ikke er bra nok. Og Sønderland-rapporten framstår i dagens lys som en hån mot de berørte, sier hun.

LES  MER: - Jeg håper det ikke blir noen heksejakt på enkeltindivid

Leder for justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), synes også politiet kom til kort på pressekonferansen etter at rapportens innhold hadde blitt kjent.

– Politidirektør Mæland vet godt at han blir målt opp mot det han har sagt tidligere, og de defensive og fravikende svarene bærer preg av det, mener Sandberg.

– Størst svikt på ledernivå

Han reagerer også sterkt på at Mæland svarte at han ikke hadde inngående kjennskap til terrorplanverket.

– Han unnskylder seg med at han bare hadde vært i jobben i 14 dager. Det bekymrer meg veldig at vi kan ansette noen i en slik stilling som ikke har kjennskap til dette. Det må da finnes noen i politiet som kjenner terrorplanene, sier Sandberg oppgitt.

Hanne Bech Hansen, medlem i 22.juli-kommisjonen og tidligere politidirektør ved politiet i København, har jobbet med å kartlegge politiets funksjon før, under og etter bomben i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Bech Hansen bemerker at politistyrken i Norge trener godt nok, men at den største svikten har skjedd på ledernivå.

- Det strømmer inn oppringninger fra personer som desperat trenger hjelp. Det er vanskelig å holde overblikk og et kaldt hode når de som sitter på operasjonssentralen er utrenede tjenestemenn. Den kombinasjonen lar seg ikke gjøre, og det burde vært tatt føring på dette umiddelbart, sier hun.

- Hovedansvar hos statsministeren

Tidligere statsminister for Høyre og leder av Sårbarhetsutvalget, Kåre Willoch, mener ansvaret ligger hos politikerne.

– Som øverste politiske leder er det statsministeren som må ta hovedansvaret for at sikkerheten og beredskapen sviktet i Norge under 22. juli, sier Willoch til Adresseavisen, og mener det er det manglende samarbeidet mellom departementene som er mest kritisk.

– Dette er skadevirkningene av at ansvaret har vært spredt og uklart. Det var også kolossalt skuffende at politiet var så lite organisert, sier han.

Statsminister Jens Stoltenbergs sa på pressekonferansen i går at han tar ansvar ved å handle, ikke ved å gå av som statsminister.

– Det er en original formulering. Som forhenværende statsminister vil jeg ikke mene noe om han bør gå av. Men konklusjonen er klar på at beredskapen var elendig. Jeg er sikker på at debatten om flere statsråd-avganger vil komme opp, sier Willoch.

At ingen politikere gikk av som følge av den flengende kritikken fra 22. juli-kommisjonen i går, overrasker ikke statsviter Frank Aarebrot. Han peker på at både tidligere justisminister Knut Storberget og to andre ledende embedsmenn allerede har forlatt justisdepartementet.

– Fornyingsminister Rigmor Aasrud er den eneste statsråden som er igjen, og som eventuelt kan stilles til ansvar, sier Aarebrot.

Her kan du lese rapporten i sin helhet

Anders Todal Jenssen mener at de som allerede har gått, slik som PST-sjef Janne Kristiansen og tidligere justisminister Knut Storberget, har gjort et godt valg. – De har nok spart seg mye elendighet og offentlig uthenging med å gå allerede, sier han. Foto: STEINAR FUGELSØY
Kåre Willoch, tidligere statsminister, mener ansvaret for dårlig beredskap alltid ligger hos politikerne. Foto: SCANPIX