Nettverket «Foxhound Norway» selger 5 gram kokain for 4317 kroner 1. desember. Foto: SKJERMBILDE

I begynnelsen av november avslørte Adresseavisen omfattende, organisert narkotikasalg fra norske nettverk til norske kunder fra en skjult del av internett. Undersøkelsene viste at det er begått minst 5500 salg av kokain, amfetamin, MDMA, ecstasy og hasj det siste året, med millionfortjeneste.

LEDER: Lys over «det mørke nettet»

Se kartleggingen av de norske aktørene, og handelsplassene kjent som «kryptomarkeder» i den interaktive grafikken (fungerer ikke på mobil) øverst i saken.

Fortsetter salget

I Adressa-dokumentaren «Silkeveiene» beskrives dette kriminelle miljøet, modus og omfang nærmere, mens svakheter og beredskapshull hos norsk politi avdekkes.

Les «Silkeveiene» her (Adressa pluss)

Kort tid etter saken gikk politi fra 16 lag til aksjon mot narkosalget på «det mørke nettet» uten norsk deltakelse. «Operasjon Onymous» skulle være internasjonale politimyndigheters avgjørende ansalg. Likevel ga ikke kjempeaksjonen mer enn 17 pågripelser i land som Irland, Bulgaria og USA.

FBI og Europol fikk imidlertid stengt tre av kryptomarkedene Adresseavisen har kartlagt.

På de to siste, «Evolution» og «Agora», har de norske nettverkene som Adresseavisen avslørte opprettholdt aktiviteten – også i etterkant av den gigantiske politiaksjonen.

Kommentar: Politiets sorte hull (Adressa pluss)

Kommentar: Rådvillhet om mørk virksomhet (Adressa pluss)

Så langt har verken norsk politi eller Kripos etterforsket den grove narkotikakriminaliteten på «det mørke nettet».

Store mengder narkotika

Det norske miljøet, som består av flere organiserte nettverk, og «vanlige» narkotikalangere, har fortsatt salget av store mengder narkotika. Personene bak «Foxhound Norway» skrev i forrige uke dette til kundene:

«Vi beveger oss forsiktig i skyggene om dagen. Ting er igjen reorganisert og alt tidligere utstyr er destruert og byttet ut.»

Deretter kunngjør nettverket at ny kokain er inne, og klar for salg:

«kos dere på julebord og nyttårsaften ! ;)»

Nettverket som bruker dekknavnene «Norwegiancom» og «Moe's» har gjort minst 45 narkosalg siden aksjonen. Amfetamin, ecstasy, xanax, LSD og hasj flyr ut av varelageret, og leveres til norske kunder av intetanende postmenn.

«Kjapp levering og bra stealth. Takk!», skriver en henrykt kunde til «Norwegiancom».

Et tredje nettverk, «Alfa&Omega», skrev til adressa.no at narkosalget ville opphøre i etterkant av publiseringen av «silkeveiene». Lite tyder på at uttalelsen stemmer. Personene bak dekknavnet var logget inn på kryptomarkedet «Evolution» før helgen. Kundene fortsetter også å få narkotika i posten fra «Alfa&Omega»:

«AlfaOmega sin kvalitet og leveringstid overgår alt annet jeg har kjøpt hos andre norske vendorer»

Ingen av nettverkene som omtales i denne saken har svart på Adresseavisens henvendelser.

Få pågripelser

Det er få akademikere som har forsket på kryptomarkedene. De som har publisert artikler om narkotikasalget fra «det mørke nettet» er langt fra imponert over politiaksjonene i begynnelsen av november.

- Det var jo svært få pågripelser, sier forskeren David Decrary-Hetu, som er tilknyttet universitetet i Manchester og i England og Montreal i Canada.

Decrary-Hetu konkluderte sin forskning på kryptomarkedene med at de kan «stå for en fundamental endring i handelen med narkotika de neste tiårene».

Dr. James Martin, som har doktorgrad i etterretning og politivitenskap ved Universitetet i Sydney, er ikke overrasket over de få reaksjonene på politiaksjonen.

- De vil være en diskusjon blant selgerne om svakhetene som førte til det som var et begrenset antall pågripelser, før nye forholdsregler implementeres og veksten av narkotikasalg fortsetter, sier Martin til Adressa.no.

Følg sakene om «det mørke nettet her: (krever Adressa pluss)

Nettverket «Norwegiancom» har fortsatt å pumpe ut flere typer narkotika fra «det mørke nettet». Skjermbildet viser gjennomførte handler de siste dagene. Foto: SKJERMDUMP
James Martin er en av få som har forsket på kryptomarkedene. Han tror ikke den internasjonale politiaksjonen vil få store konsekvenser for den internasjonale narkotikahandelen. Foto: OLE MARTIN WOLD