- Dette er et stort problem, men et som det går an å gjøre noe med, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til adressa.no.

LEDER: Lys over «det mørke nettet»

I dokumentaren «silkeveiene» 5. november, avslørte Adresseavisen at norske narkotikanettverk pumper ut kilovis av kokain, amfetamin, ecstasy og annen type narkotika til norske kunder ved hjelp av Posten, og «det mørke nettet».

- Vi har fulgt sakene med interesse. Omfanget er bekymringsfullt. Det har ikke fått den oppmerksomhet og prioritet som det bør ha, sier statsråden.

Skal tette smutthull

Adresseavisens har avdekket at narkotikanettverkene hadde funnet et smutthull som ble utnyttet til å distribuere narkotika nærmest risikofritt: I Norge har det ikke vært kontroll av innenrikspost. Ifølge Solvik-Olsen har ikke narkotikapost vært et område som politiet har hatt særlig fokus på.

Tirsdag denne uken annonserte samferdselsministeren og justisminister Anders Anundsen endringer. Med et kamerateam fra TV2 Nyhetene på slep var de to Frp-statsrådene tilskuere til narkotikahunden Tikas gjennomsnusing av en pall post.

- Det har ikke vært et system bak politikontroll av post. Nå skal vi få på plass rutiner og tette smutthull, sier samferdselsministeren til adressa.no.

Søker med hunder

Posten håndterer årlig 900 millioner brev. Det utgjør en ganske stor høystakk. I første omgang vil det nye kontrollregimet bli testet ved Østlandsterminalen i Oslo. Der går 60 prosent av norsk post gjennom.

Til neste år skal det settes inn andre steder i landet, også i Trondheim. Målet for det nye kontrollsystemet er alle de ni store postterminalene i Norge.

- Initiativet kommer innenfor rammene av det eksisterende lovverket og det kan søkes med hunder etter samtykke fra Posten, sier justisminister Anders Anundsen til adressa.no.

Ifølge justisministeren vil et eventuelt utslag på søk kunne utgjøre skjellig grunn til mistanke, som politiet trenger for å kunne be om en rettslig kjennelse for å åpne et brev og undersøke innholdet i det. Bruk av narkotikahunder vil være prioritert.

Posten har fulgt Adresseavisens saker om virksomheten til narkotikanettverkene. Konsernsjef Dag Mejdell sier han ønsker økt politinærvær velkommen på terminalene.

- At dette får oppmerksomhet er veldig positivt. Det betyr at det tas tak i.

Vil ha lovendring

I dag kan altså ikke politiet åpne brev uten videre, men postloven er ute på høring. Konsernsjefen i Posten håper på en lovendring til sommeren som kan bidra til å gjøre det lettere for politiet å avdekke denne typen kriminalitet.

- Politiet må slippe godkjenningsordning for hver enkelt åpning, sier han.

Kommentar: Politiets sorte hull(Adressa pluss)

Kommentar: Rådvillhet om mørk virksomhet (Adressa pluss)

En eventuell lovendring er noe politimester Nils Kristian Moe ved Sør-Trøndelag politidistrikt ønsket velkommen da han ble forelagt Adresseavisens funn fra «det mørke nettet».

Følg sakene om «det mørke nettet her: (krever Adressa pluss)