– Jeg er overrasket over i det hele tatt å komme med på lista, sier skiesset som kan være i ferd med å endre hele den norske idrettsmodellen.

I svart overdel, som han var blitt bedt om, kom Petter Northug slentrende inn på friidrettsbanen på Øya sammen med sin manager og sjåfør Are Sørum Langås.

LES KOMMENTAR: Maktens playboy (PLUSS)

– Du vet hva det handler om?

– Ja, det var fotografering vel?

Et håndballag fra Strindheim var i full gang med ei treningsøkt på friidrettsbanen. Da Northug kom, stimlet de seg rundt ham. Skistjernen poserte for fotografen, upåvirket av de beundrende blikkene.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Dette skjedde for noen uker siden. På det tidspunktet lå kommunaldirektør Morten Wolden an til å toppe Adresseavisens kåring av de mektigste innen trøndersk idrett. Northug var rangert som nummer to.

Hans evne til å påvirke opinionen, måten han har lyktes med å utfordre skiforbundet på, og viljen til å gå sine helt egne veier for å oppnå suksess, er årsaker til at han som den eneste aktive idrettsutøveren står på lista.

Drev skistyret til vanvidd

Stridighetene med sitt eget forbund har i større eller mindre grad pågått i snart ti år. Bitterheten over å bli utelatt fra OL i 2006 har hele tiden ligget som et bakteppe i hans forhold til skiforbundet. Senere kom Red Bull-konflikten og til slutt bruddet med landslaget i 2013. Også de to siste årene utenfor landslaget har vært preget av sterk turbulens. Det gjentagende er at Northug etter kranglene i all hovedsak har stått igjen som vinner, tross kraftig motbør mens slagene har pågått.

For et år siden ville han neppe ha blitt vurdert til en topplassering på denne lista, trolig hadde han ikke vært inne blant topp 20 i det hele tatt. Hele hans karriere sto på det tidspunktet i fare, etter et skuffende OL og den skandaløse kjøreturen i autovernet på Dalgård. Skiforbundet hadde da nettopp fattet vedtaket som ville gjøre det umulig for Northug å kombinere sponsoravtalen med Coop med videre satsing på verdenscup og internasjonale mesterskap. Det så ut som Norges Skiforbund hadde den fallende langrennsstjernen i kne.

Så kom VM i Falun. Northug tok fire gull og ble igjen den ubestridte kongen av Norges nasjonalsport. Han hadde reist seg. Folket elsket ham. Da skiforbundet skulle iverksette det skjerpede regelverket i mai i år, var ikke saken lenger like enkel som for et år siden. Å nekte ham deltagelse i skirenn kommende vinter ville ha skapt ramaskrik rundt om i hele Norge. Medlemmene i skistyret splittet seg. Mens han selv brukte dagene til å trene, spise og sove hjemme på Byåsen, drev han skistyret til vanvidd.

– Jeg engasjerer meg nok

16. juni i år var datoen da Petter Northug slo knockout på Norges Skiforbund, uten en gang å møte opp i ringen. Det var også den datoen som førte ham til topps på lista over de mektigste i trøndersk idrett. Skistyret valgte å legge fjorårets vedtak til side. De satte ned et utvalg som skal vurdere fremtidens landslagsmodeller. Northug kan dermed være i ferd med å endre den norske idrettsmodellen.

– Mitt utgangspunkt er det samme som i 2013, hvor jeg valgte å gjøre noen forandringer for å finne ny motivasjon. Hvis du ikke er hundre prosent motivert, er du ferdig i toppidrett. Jeg styrer min egen hverdag, og det har fungert for meg, sier Northug, som nå for første gang uttaler seg om temaet.

– I hvor stor grad og hvordan engasjerer du deg selv i de gjentatte uenighetene med skiforbundet?

– Jeg engasjerer meg nok. Vi er et team som sammen engasjerer oss i disse sakene. Om jeg skulle ha engasjert meg fullt ut i dem, hadde det ikke vært noe vits i å inngå avtalene. Da hadde jeg nemlig mistet så mye fokus og tid fra trening at sesongen ville ha blitt ødelagt.

– Et dedikert team

Derfor har han skaffet seg et solid privat team, som tidvis jobber nesten døgnet rundt for at Northug skal kunne beholde posisjonen som verdens beste langrennsløper. Manager Are Sørum Langås og trener Stig Rune Kveen er de to tetteste partnerne. Familien, og i særdeleshet faren John, har vært med hele veien fra Petter som unggutt sjokkerte det norske idrettspublikummet med ekstremspurten og den unorske væremåten. I tillegg kommer en rekke andre personer som enten tar seg av Northugs helse, sponsoravtaler eller investeringer.

Sjefen i teamet er ubestridt. Uten Petter Northugs støtte og tillit hadde verken Langås, Kveen eller pappa Northug hatt noen sterk stemme i norsk idrett. På grunn av Northug har også de blitt maktfaktorer.

– Hva tenker du om å toppe en slik liste?

– Jeg kjemper om å toppe helt andre lister enn denne, og er overrasket over i det hele tatt å komme med. Andre får vurdere om det er riktig, sier Petter Northug.

Han godtar ikke hvileskjær. Er det personer som ikke fungerer optimalt, bytter han dem ut. Utskiftingene i Team Northug har vært store de siste årene, men etter årets jubelsesong ser det meste ut til å ha satt seg for mannen som fyller 30 år i januar.

Han er den yngste av alle de tjue utvalgte i Adresseavisens maktkåring.

Viktig for RBK

– Hvordan vil du beskrive din egen lederrolle i teamet?

– Vi er veldig dedikerte i teamet. Det er en høy grad av egenmotivasjon for å nå målene. Jeg går foran der det er naturlig.

Krigen og seirene mot skiforbundet er ikke det eneste som gjør Northug til trøndersk idretts mektigste. Målt opp mot de fremste institusjonene innen idretten i Trøndelag er han fullt på høyde. Rosenborg nyter godt av å ha RBK-supporteren Northug med på laget. I forholdet til landets beste fotballklubb er ikke maktbalansen jevnbyrdig. Når Northug stiller opp for Rosenborg, skjer det på skistjernens premisser.

For VM-prosjektet vil det utgjøre en stor forskjell om 29-åringen velger å engasjere seg aktivt for å få mesterskapet til Granåsen, eller om han lar være.

Både Northug og teamet hans omtales som outsidere. Mens en rekke av de øvrige personene på maktlista pleier mye omgang med hverandre, går Northug sine egne veier og har sine egne rådgivere. Det er få som virkelig kjenner ham og færre som vet hva som blir hans neste trekk.

Det som gjør ham mektig er verken noen formelle verv eller et edderkoppnettverk, selv om Northug er godt kjent med mange som har innflytelse både her til lands og internasjonalt. Det handler rett og slett om hans kunnskap og personlighet.

Konfliktsmart

Northugs kunnskap om trening og langrenn, kombinert med den ekstreme vinnerviljen, staheten og talentet, gjør ham best i verden i langrenn. Nettopp den posisjonen, kombinert med væremåten, er det som gjør ham mektigst og i stand til å trumfe både politikere, næringslivstopper og idrettsledere hvis han virkelig ønsker å vinne gjennom med sin sak.

Historien viser at viljen til det er til stede.

– Det finnes dem som mener du er konfliktsky, og at det er årsaken til at du nesten aldri uttaler deg om konflikter du er en del av. Hva tenker du om det?

– Jeg bruker energien min på det som er viktigst å vinne.

Northug teller ikke slagene. For ham handler det om å vinne krigen. Blant dem som kjenner ham godt, blir han omtalt som konfliktsmart, ikke konfliktsky.

Analyserte situasjonen

Vinnerinstinktet hans gjelder ikke bare i skiløypa. Da han møtte på friidrettsbanen på Øya for å bli fotografert til denne reportasjen, og fortsatt lå på andreplass, ble han som de øvrige pallkandidatene avfotografert på samtlige tre trinn på seierspallen. Dette for ikke å avsløre utfallet av kåringen. Northug sa ingenting, men pokerspilleren analyserte situasjonen og kom med denne kommentaren til sin manager Langås i bilen på vei hjem:

«Dro dem mæ heilt ned hit for en andreplass?»

At Northug har makt er umulig å bestride. Spørsmålet mange stiller seg er hvordan han bruker makta si. Svaret er at han bruker den for å bli best, for å være verdens beste skiløper. På mange måter en egoistisk tankegang. Måten han bruker den på skaper store konsekvenser langt utover trøndersk idrett.

– Skriver alt jeg sier

Et annet spørsmål er i hvor stor grad Northug også styrer mediene, som følger ham verden rundt både sommer og vinter. Om han føler at han er i stand til å kontrollere saker som omhandler ham?

Svaret han selv gir er slik:

– Det har jeg ingen styring på. Min erfaring er at de skriver alt jeg sier.

Det siste året har vist nettopp det. Fra Sotsji-OL, via bilkrasjen, rettssaken og veien tilbake har Northugs liv blitt fulgt kontinuerlig. De siste par månedene har det imidlertid vært unormalt stille.

Etter skisesongen har Northug holdt seg unna offentligheten og ikke gjennomført et eneste intervju.

Han har oppholdt seg i Trøndelag. Ikke bare for å få ro og fred, men fordi han har vært pent nødt til det.

Trening med fotlenke

I mai og juni har Northug gått på rulleski, løpt i myra, spilt fotballkamper og deltatt i friidrettsstevner med fotlenke. I denne perioden pågikk diskusjonene i skistyret for fullt. Northug var hovedpersonen, men deltok ikke aktivt i det hele tatt.

Rulleskirennet i Sunne i Sverige sist helg var hans første utenlandstur og første opptreden i offentligheten etter at promilledommen var ferdigsonet.

– Jeg har tatt min straff, og er nå ferdig sonet. Det har vært utfordrende, men jeg har fått gjort jobben min, som er trening. Det er alt jeg ønsker å si om dette.

Nå er marerittet fra 4. mai i fjor historie. Northug ser fremover. Først og fremst til VM i Lahti i 2017, hvor han reiser som tittelforsvarer i fire øvelser.

– Med den innflytelsen du har, og muligheten du har til å påvirke, hvilken sak ser du for deg at du i årene fremover vil være mest opptatt av å jobbe for?

– Jeg har fullt fokus på egen trening og opplading til kommende sesonger, og tror og håper jeg gjennom dette bidrar med inspirasjon og glede til mange. Et engasjement i idretten er ikke utenkelig også etter karrieren.