TEMA

onsdag 08.09 2021
Skapte debatt:  Dette innlegget på Facebook fikk mange til å reagere. 
        
            (Foto: Privat)

Støtter hun som spiste egen hest: Du var respektfull venn i liv og død

mandag 06.09 2021
 

Vi mangler sikre bevis på at kjøttspising påvirker folkehelsen

 

Kan du stole på de norske kostrådene om melk?

fredag 26.02 2021
Trondheim 23. februar 2021. Her fra St. Olavs hospital. Skilt over: Akuttmottak, 1930-bygget, 1902-bygget, Forsyningssenteret, Bevegelsessenteret, Kvinne-barn-senteret, Nevrosenteret, Kapell. 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Hjertelig takk til St. Olav! Det kunne ikke vært bedre

mandag 22.02 2021
 

Mye er bra på St. Olavs, men hvorfor bruker de ikke munnbind?

mandag 15.02 2021
Bunnpris Nyborg er Trondheims førstedagligvarebutikk som har tatt i bruk spesielle modningsskap for kjøtt. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Norske forskere med ny teori. Kanskje er dette likevel ikke så usunt?

Ifølge en ny norsk hypotese kan det være mettet fett er helt greit å spise.

lørdag 13.02 2021
Dyra best: Mikkel Rev lurer på mus i «Dyrene i Hakkebakkeskogen». 
        
            (Foto: Mer Film)

Tiltak for å redusere kjøttforbruk, er som å vifte med en rød klut i norsk politikk

Tiltak for å redusere kjøttforbruk, er som å vifte med en rød klut i norsk politikk.

søndag 17.01 2021
 

Disse skor seg godt på unge jenters dårlige selvbilde

søndag 10.01 2021
 

Nyttårsforsetter bør gjøres sammen med andre

fredag 08.01 2021
Ernæringsfysiolog Merete Askim etterlyser en plan for kosthold. 
        
            (Foto: Jens Lund Møller)

Ernæringsfysiolog: Berit Nordstrand har rett!

lørdag 19.09 2020
 

Fedmedebatten: Jeg har selv vært altfor tung, og ble alvorlig syk

torsdag 25.06 2020
Kari Løvendahl Mogstad er fastlege og forfatter. Hun reagerer sterkt på skjønnhetskulturen som har utviklet seg. 
        
            (Foto: Peter Breivik)

Ungdom på Tik-Tok og Snapchat viser frem mat man skal holde seg unna

Berit Nordstrand med beste resultat noen sinne.  
        
            (Foto: privat)

Rekordresultat for kostholdskjendisen

Lege, kosthold- og livsstilsguru Berit Nordstrand leverer et solid årsresultat på 4,3 millioner for 2019.

onsdag 19.02 2020
Gir kostholdsråd: Berit Nordstrand tjener penger på bøker og foredrag, men foreløpig er det ingen fortjeneste på matproduktene hun lanserte i 2015. 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Debatt:

Om kostholdsdebatt, vikarierende motiv og (u)kritisk journalistikk

onsdag 12.02 2020
Mangler kjøkken: Dette er mulighetene for matlaging med varme som tilbys på barnehagelærerutdanningen ved DMMH. Bål på tur og den erfaringen de får med seg når de er ute til sammen 95 dager i barnehagepraksis.  
        
            (Foto: Terje Svaan)

De skal lære å lage mat til barn, men har ikke kjøkken

Barnehagelærerutdanningen i Trondheim vektlegger pedagogikken rundt måltidet. Ernæring og kosthold dekkes i undervisningen, men kjøkken til å lage mat i har de ikke. Kokken, Inge Johnsen er oppgitt, men ikke overrasket.

tirsdag 28.01 2020
Jobber sammen: Marit Boye fra Solvangen barnehage, Randi Viken fra Sandbakken barnehage, Torgeir Osvik fra Fosseskansen barnehage og Fatma Davran fra Ila SFO sammen med kokken, Inge Johnsen på Liantunet. 

Inge Johnsen, kokk på Lian restaurant:

- Dropp kokken i barnehagen

- Å ansette kokker i barnehagen eller på sykehjem, for den del, er en umulig vei å gå. Lær heller opp de som jobber her, sier kokken Inge Johnsen.

mandag 27.01 2020
Kommune budsjett til Trondheim. Rita Ottervik (ap) Mona Berger (SV) Foto: Rune Petter Ness Kommune budsjett til Trondheim. Rita Ottervik (ap) Roar Aas (ap) Mona Berger (SV) Marte Løvik (sp Line Fjørstad (MDG) Foto: Rune Petter Ness 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Rita Ottervik (Ap) og Mona Berger (SV):

Er bekymret for store prisforskjeller i barnehagene

- De store forskjellene mellom tilbudene er urettferdig og ikke en utvikling som SV ønsker, sier varaordfører Mona Berger. Ordfører Rita Ottervik bekymrer seg også for økonomiske ulikhet hvis ekstrautgiften til mat i barnehagen blir for stor.

torsdag 16.01 2020
Valset barnehage på Nyborg har egen kokk som lager varm lunch til de 60 barna som har plass i barnehagen.   
        
            (Foto: Terje Svaan)

Barnehagesjefen i Trondheim:

Barnehagesjefen i Trondheim: - Dette er det første mange spør om når de søker barnehageplass

All mat servert, eller rimeligere løsninger med matpakker medbrakt? Praksisen i Trondheims barnehager er svært ulik.

onsdag 08.01 2020
Matpakker: I Haukvannet Friluftsbarnehage spiser Malene (4), Victor (4), Vetle (3), Matilde (5) og Nora (4) tilnærmet alle måltider fra sekken sin ute. Her hjelper pedagogisk leder Roger Thonstad til med å hente frem spisevottene ved skianlegget i Nilsbyen. 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Store prisforskjeller på barnehagematen i Trondheim

Én barnehage tar 850 kroner i måneden for mat og har egen kokk. En annen tar 140 kroner og nesten all mat kommer i pakke med hjemmefra.

mandag 06.01 2020
Barna i Granåsen barnehage er med på å lage lunch. Skreller potet, rasper gulrøtter og panerer sei som skal stekes.  
        
            (Foto: Terje Svaan)

Ada (3) får bruke kniv og rivjern i barnehagen

På bordene i knehøyde i Kolsås barnehage er 2, 3, 4 og 5-åringene i gang med å skrelle potet og gulrot. Det er selveste Arne Brimi som har inspirert de voksne i barnehagen til å overlate kniver og rivjern til de minste.

David, Anna, Hege Fyhn, Eiler, Matilda og Johanne 
        
            (Foto: Terje Svaan)

Barnehagemat: Foreldre og ansatte har ett sterkt ønske

torsdag 24.10 2019
Svinaktig begrep: Man trenger ikke være vegetarianer for å ha godt av noen måltider uten kjøtt, skriver vår kommentator. 
        
            (Foto: CHAIWAT SUBPRASOM)

For mange kjøtthau i debatten om mat

Mat uten kjøtt er for godt til å bli overlatt til vegetarianere.

lørdag 19.10 2019
 

Adresseavisen mener

- Det kan ikke bare være foreldrenes ansvar å bremse vektoppgangen

Norske ungdommer blir stadig tyngre, men det kan ikke bare være foreldrenes ansvar å bremse vektoppgangen.

tirsdag 15.10 2019
Lunsj: Klokka halv ett er det lunsj ved St. Olav. Da er det ofte varm mat å få. Her serverer Solveig Lein brokkolisuppe til Angelika Cvetkova. 
        
            (Foto: Jørgen Myhr Stokke)

Nå spiser pasientene mer mat på St. Olav

En tredel av pasientene i norske sykehus er underernært. Ved St. Olavs hospital har de flyttet måltidene for å sikre at pasientene spiser mer.

torsdag 08.08 2019
Havregryn: I år blir for første gang havre fra Trøndelag brukt som menneskeføde. Bildet er fra tresking av en havreåker i Verdal tidligere denne uken. 

Småbrukarlags-leder: Folk vil neppe ha grøt hver dag

Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener bøndene er klare til redusere utslippene, men er usikre på om forbrukerne forstår hva en radikal kostholdsendring innebærer.

fredag 05.04 2019
 

Debatt

Kjenner jeg blir lei meg når du sier det spares på maten til eldre

Jeg er kjempestolt av å jobbe i Trondheim kommune, og kan love deg at vi ikke sparer på pålegg, kaker og snacks, skriver Anja Paulsen i dette debattinnlegget.

fredag 22.02 2019
Blogger Sophie Elise: - Jeg har ikke tall på hvor mange ganger servitører spør om kylling eller fisk er greit når jeg er vegetarianer. 

- Vegetarianer? Ikke noe problem. Jeg har pølser!

Morten «Diesel» Dahl har spist hamburgerbrød med ketsjup i 33 år, Magnus Børmark hadde med seg en pose linser til restaurantkokken, og for Sophie Elise ble en film om delfinfangst avgjørende.

lørdag 29.12 2018
Det er ikke sunt å bruke julen på å tenke mest på at julematen er kalorier du egentlig ikke burde hatt i deg, mener innleggsforfatteren. 

Debatt

Det er heller ikke sunt å bruke julen på å tenke mest på at julematen er kalorier du egentlig ikke burde hatt i deg

«Det er på høy tid å kvitte seg med høytidsskammen rundt spisebordet» skriver Thea Myklebust-Hansen i dette debattinnlegget.

tirsdag 27.11 2018
 

Nordmenn trosser kostholdsråd: - Dette er ugunstig

Nordmenn spiser nesten sju kilo mindre fisk i året enn for ti år siden, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. Det bekymrer helsemyndighetene.

onsdag 14.11 2018
Idealet: Matboks med sunne horn, tomater, ost, blåbær og epler. Dessverre ser ikke nistepakken ut slik hos alle. 
        
            (Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix)

Seks kroner kan gi oss kvikkere barn

Hjelper det med sunn og nesten gratis skolemat når foreldrene likevel er usunne?

tirsdag 16.10 2018
«Det hendte at pleierne var flaue og unnskyldte seg overfor pasientene» skriver Coby Omvlee. 

Debatt

Maten ble levert av Trondheims storkjøkken, og noe mer traurig skal man lete lenge etter

«Alle tygget og svelget unna det som best kan beskrives som vomfyll» skriver Coby Omvlee i dette debattinnlegget.

onsdag 08.08 2018
 

Adresseavisen mener

Ny fedmebehandling et betydelig framskritt

Selv om mange fagfolk vet at «fettet sitter mellom ørene», er ikke psykologisk behandling en del av dagens fedmebehandling i Norge.

tirsdag 17.07 2018
 

Kronikk

Snakk med barna om mat før internett gjør det

Mange ungdommer i Trøndelag blir forvirret av de ulike kostrådene som finnes. Det er trist at de bruker tid på å tenke på noe så naturlig som mat.

tirsdag 13.03 2018
Surdeig og langtidsgjærede brød er bra for tarmbakteriene våre, sier Eva Fjeldstad. 
        
            (Foto: Bård Sande)

Homøopat: - Dette er mat som gjør deg frisk

Butikkmaten kan gjøre deg syk, mener homøopat Eva Fjeldstad. Hun har gitt ut bok om maten du bør spise.

torsdag 22.02 2018
Eksperten og moromannen: Berit Nordstrand vet ganske mye mer enn Klaus Sonstad om mat og ernæring. Men Klaus er smart nok til å stille de riktige dumme spørsmålene. 

Ny storsatsing på TV 2 spilles inn i et kjøkken på Singsaker

Hjemmet til familien Nordstrand på Singsaker har vært okkupert i flere måneder. Mandag kan første resultat av okkupasjonen oppleves på TV2.

onsdag 03.01 2018
 

Nå går trønderens råd om kosthold verden rundt

Han forsker på frukt, grønt og nøtter. Det har ført ham til verdenstoppen blant de mest omtalte forskningsartiklene i verden i 2017.

torsdag 26.10 2017
 

Debatt

La barna prøvesmake smågodtet, la dem legge tilbake det de ikke liker. Jeg gjør det, gjør det du også

«Dette er de kyniske kjøpmennenes ansvar» skriver Inge Five i dette debattinnlegget.

onsdag 16.08 2017
På bakgrunn av matforgiftning i en burgerrestaurant i Oslo, anbefaler Mattilsynet at burgerspisende skal be om å få sin hamburger godt stekt. 

Debatt

Rosa hamburgere – er det så farlig da?

«Å bagatellisere konsekvensene og antyde at alle hamburgerelskere er like blir for enkelt» skriver Anita Nordeng Jakobsen i dette debattinnlegget.

mandag 22.05 2017
Skyld: Betingelsene for et sunt liv er ulikt fordelt fra fødselen av. Derfor kan man ikke alene gi livsstilsvaner «skylda» for sykdom, mener Signert-forfatter. 
        
            (Foto: Reuters Creative)

Signert

«Er livsstil et begrep oppfunnet av rikfolk for å få fattigfolk til å oppleve at de har skyld i egen sykdom?»

Det er lett å synse om andres livsstil. Men er begrepet oppfunnet av rikfolk for å få fattigfolk til å oppleve at de har skyld i egen sykdom?

torsdag 04.05 2017
Usunn sunnhet: «Man skal være så sunn og trene så riktig og intensivt at normal mat og kos får negativ omtale og anses som noe negativt og farlig», skriver dagens kronikkforfattere. 

Kronikk

Når det sunne blir usunt

Samfunnet får oftest skylda, til tross for at foreldrene har det største ansvaret.

tirsdag 25.04 2017
Sukkerunger: «Ungene våre bombarderes med sukker gjennom en helt vanlig uke» skriver Trine Bergh. 

Debatt:

Jeg har svart belte i å være mamma og merker en stadig større etterspørsel etter godis

Det verste er at de gangene jeg klarer å sette grenser, så kjenner jeg meg som annerledesmora fra Snerpeland. Det er så mye mer behagelig å gi etter med et lett oppgitt: «ja da bare kjøp deg den brusen», skriver Trine Sofie Bergh i dette debattinnlegget.

onsdag 12.04 2017
Slår hull på kostholdsmytene: Regissør Michael Schwarz var i Trondheim under Kosmorama i forbindelse med premieren på filmen «In defence of food», basert på Michael Pollans kokebok med samme navn. 

- Mer enn 30 år med statlige kostholdsråd har gjort oss mer syke og mer overvektige

- Mer enn 30 år med statlige kostholdsråd har gjort oss mer syke og mer overvektige, ifølge den amerikanske journalisten og matskribenten Michael Pollan.

fredag 07.04 2017
 

Debatt

Ah, jeg kjenner at jeg blir så frustrert over at det ligger BMI-kalkulatorer ute på nett

«Jeg synes ikke at man burde streve etter en normal» skriver Marte Marie Hansen i dette debattinnlegget.

mandag 20.03 2017
Johansen har en egen hylle på rommet til tørrmat. Spesielt havregrynene er viktig til alle måltidene med havregrøt. 
        
            (Foto: Frank Lervik, Adresseavisen)

Slik spiser Solfrid for 15 kroner dagen hele året

- Det er bare så vidt det går, forteller Solfrid Dullum Johansen. Hun går på skole i Trondheim, og har hver måned et matbudsjett på rundt 500 kroner.

tirsdag 07.03 2017
Elise Landsem håper hun slipper å sitte på kvelden og være sulten. 

Elise lever på 15 kroner dagen

I tre dager skal Elise Landsem (27) fra Trondheim spise for 15 kroner dagen for å skape mer oppmerksomhet rundt fattigdom.

mandag 06.03 2017
Ti om dagen: Ti porsjoner frukt og grønt hver eneste dag er bedre enn fem, viser ny forskning. 

Så mye frukt og grønt bør du spise

«Fem om dagen» er for lite. Vi bør spise mye mer frukt og grønt for å redusere risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død.

søndag 05.03 2017
Ti om dagen: Ti porsjoner frukt og grønt hver eneste dag er bedre enn fem, viser ny forskning. 

Du lever best og lengst med ti om dagen

«Fem om dagen» er for lite. Vi bør spise langt mer frukt og grønt for å redusere risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død.

onsdag 15.02 2017
Advarsel til foreldre: «Jeg føler nå at jeg bare er nødt til å skrive dette innlegget og håper at alle foreldre tar et tak og snakker med sine barn/ungdommer om dette.» skriver innleggsforfatteren. 

Debatt

Som vekter i tolv år har jeg fått et ubehagelig innsyn i hva unge spiser i langfriminuttet

«Jeg tror det er veldig mange foreldre som ikke vet at det handles så mye snop som det gjør» skriver Kirsti Næve i dette debattinnlegget.

mandag 13.02 2017
 

Polske foreldre får pølsesjokk i norske barnehager

Dette overrasker polakker i norske barnehager.

mandag 30.01 2017
Vegetarkost: NTNU undergraver sin egen forskning med denne overskriften: «For lite mat fra dyr kan øke gravides risiko for tidlig fødsel», skriver artikkelforfatteren. 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Debatt

Det er uheldig å skremme kvinner som vil ha barn til å spise mer kjøtt

fredag 27.01 2017
 

Debatt

Vanlig norsk mager kost førte til at jeg ble 120 kg. Nå spiser jeg det ekspertene sier er farlig, og har fått et nytt liv

«I Norge hevder ernæringseksperter og helsemyndigheter at dette kostholdet er farlig», skriver Siv Anniken Røv om kosten hun mener har gitt henne et nytt liv.

lørdag 07.01 2017
Utrent til trent: Tre ganger i uka trener Ole Einar Andersen (67) på treningsstudio. Da løper han 50-55 minutter på tredemølle, før han gjennomfører ni ulike styrkeøvelser. Fysioterapeut Fredrik Paulsberg har vært rådgiver og motivator. 

Ole Einar mente trening var meningsløst - slik ble han hektet på tredemølla

Ole Einar Andersen (67) har tidligere aldri skjønt poenget med å trene. Nå løper han gjerne 50 minutter på tredemølle og er blitt 20 kilo lettere.

Treningsambisjonene er høye hos mange i januar. - Sett deg mål som du vil klare å opprettholde over tid, anbefaler Silje Steinsbekk ved NTNU. 
        
            (Foto: Jens Søraa)

Seks tips for å lykkes med nyttårsforsettene

Det holder ikke å si til seg selv at «i år skal jeg spise sunnere og begynne å trene».

tirsdag 03.01 2017
 

Signert

Gikk du glipp av romjulssalget? Frykt ikke, tidenes januarsalg er her. Igjen

torsdag 24.11 2016
 

Debatt

Hva mener de med å selge denne tynne suppen som yoghurt?

«Så kommer det nå omsider økologisk naturell Yoghurt både fra Tine og Rørosmeieriet. Jeg har forsøkt begge.» skriver Einar Aas i dette debattinnlegget.

onsdag 14.09 2016
Kosthold: Hva er sunt og hva er usunt? Ekspertene strides. Men de er enige om at vi spiser for mye sukker. 
        
            (Foto:  Håvard Haugseth Jensen)

Kronikk

Professor roser Berit Nordstrand og Yngve Brox

Saltsmaken og saltbehovet etableres i barnealder, øker tørsten som øker inntaket av sukkerholdige drikker og gir overvekt fra barn til voksen alder.

lørdag 27.08 2016
Bra tilbud: Elev Leon Bafondoko er veldig glad for at Tiller vgs nå serverer havregrøt ved skolestart. - Jeg er vant til å spise havregrøt på lørdager, men spiser det gjerne til frokost, sier han. Rektor Kirsti Horne er servitør. 

Sponser havregrøt til elever i Sør-Trøndelag

Når morgentrøtte elever rusler inn på skolen, kan de bli møtt av rektor som serverer havregrøt.

søndag 14.08 2016
Ernæringsterapeut og blogger Maren Aasen oppfordrer til ærlighet om alkohol. - Ikke vær redd for å foreslå noe annet for venner, sier hun. 
        
            (Foto: Privat)

Blitt litt mye alkohol i sommer? Slik returnerer du til hverdagen

Når sommerferien er over bør du bytte ut vinglasset med en spasertur eller trening på hverdager, mener ekspertene.

mandag 08.08 2016
Kjøleskap fullt av mat: Spis variert! Sunn mat trenger ikke være dyr, mener artikkelforfatterne. 
        
            (Foto: Sara Johannessen, Sara, NTB scanpix)

Ernæringseksperter støtter Brox i kostholdsråd

torsdag 04.08 2016
Lege Berit Nordstrand vil bidra til å redusere overvekt med sine kostholdsråd. Hun avviser kritikken fra Yngve Brox. 
        
            (Foto:  Håvard Haugseth Jensen)

Debatt

Vil bremse overvekt

 

13 tips for å få familien din ut av sommerferie-bobla

Her får du rådene fra søvn, - og kostholdsekspertene.

onsdag 03.08 2016
I fjor lanserte legen, kokebokforfatteren og foredragsholderen Berit Nordstrand en rekke dagligvareprodukter, som selges i alle dagligvarekjedene. 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Nordstrand tilbakeviser Brox-kritikk

Lege Berit Nordstrand undrer seg over kritikken fra Yngve Brox, men ønsker debatten velkommen.

tirsdag 28.06 2016
 

Ungkost-undersøkelsen 2016:

Barn og unge får i seg for mye brus, godteri og saft

Stor reduksjon til tross - barn får fremdeles i seg for mye sukker.

mandag 13.06 2016
 

Professor: - Rødt kjøtt og melk er sunt

Det er ingen grunn til å hoppe på trenden med å kutte ut rødt kjøtt og melk, mener ernæringsprofessor.

søndag 27.03 2016
4Glutenfri: - Kjøkkenbenken inn mot veggen er glutenfri, sier Gunn Anita Nilsen. Her bakes brød til familiens tre cøliakere og glutenholdig mat skal ikke komme i nærheten. KLIKK PÅ PILENE FOR FLER BILDER. 

Familieliv:

Alvoret bak glutenfri-trenden