TEMA

torsdag 24.10 2019
Svinaktig begrep: Man trenger ikke være vegetarianer for å ha godt av noen måltider uten kjøtt, skriver vår kommentator. 
        
            (Foto: CHAIWAT SUBPRASOM)

For mange kjøtthau i debatten om mat

Mat uten kjøtt er for godt til å bli overlatt til vegetarianere.

lørdag 19.10 2019
 

Adresseavisen mener

- Det kan ikke bare være foreldrenes ansvar å bremse vektoppgangen

Norske ungdommer blir stadig tyngre, men det kan ikke bare være foreldrenes ansvar å bremse vektoppgangen.

tirsdag 15.10 2019
Lunsj: Klokka halv ett er det lunsj ved St. Olav. Da er det ofte varm mat å få. Her serverer Solveig Lein brokkolisuppe til Angelika Cvetkova. 
        
            (Foto: Jørgen Myhr Stokke)

Nå spiser pasientene mer mat på St. Olav

En tredel av pasientene i norske sykehus er underernært. Ved St. Olavs hospital har de flyttet måltidene for å sikre at pasientene spiser mer.

torsdag 08.08 2019
Havregryn: I år blir for første gang havre fra Trøndelag brukt som menneskeføde. Bildet er fra tresking av en havreåker i Verdal tidligere denne uken. 

Småbrukarlags-leder: Folk vil neppe ha grøt hver dag

Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener bøndene er klare til redusere utslippene, men er usikre på om forbrukerne forstår hva en radikal kostholdsendring innebærer.

fredag 05.04 2019
 

Debatt

Kjenner jeg blir lei meg når du sier det spares på maten til eldre

Jeg er kjempestolt av å jobbe i Trondheim kommune, og kan love deg at vi ikke sparer på pålegg, kaker og snacks, skriver Anja Paulsen i dette debattinnlegget.

fredag 22.02 2019
Blogger Sophie Elise: - Jeg har ikke tall på hvor mange ganger servitører spør om kylling eller fisk er greit når jeg er vegetarianer. 

- Vegetarianer? Ikke noe problem. Jeg har pølser!

Morten «Diesel» Dahl har spist hamburgerbrød med ketsjup i 33 år, Magnus Børmark hadde med seg en pose linser til restaurantkokken, og for Sophie Elise ble en film om delfinfangst avgjørende.

lørdag 29.12 2018
Det er ikke sunt å bruke julen på å tenke mest på at julematen er kalorier du egentlig ikke burde hatt i deg, mener innleggsforfatteren. 

Debatt

Det er heller ikke sunt å bruke julen på å tenke mest på at julematen er kalorier du egentlig ikke burde hatt i deg

«Det er på høy tid å kvitte seg med høytidsskammen rundt spisebordet» skriver Thea Myklebust-Hansen i dette debattinnlegget.

tirsdag 27.11 2018
 

Nordmenn trosser kostholdsråd: - Dette er ugunstig

Nordmenn spiser nesten sju kilo mindre fisk i året enn for ti år siden, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. Det bekymrer helsemyndighetene.

onsdag 14.11 2018
Idealet: Matboks med sunne horn, tomater, ost, blåbær og epler. Dessverre ser ikke nistepakken ut slik hos alle. 
        
            (Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix)

Seks kroner kan gi oss kvikkere barn

Hjelper det med sunn og nesten gratis skolemat når foreldrene likevel er usunne?

tirsdag 16.10 2018
«Det hendte at pleierne var flaue og unnskyldte seg overfor pasientene» skriver Coby Omvlee. 

Debatt

Maten ble levert av Trondheims storkjøkken, og noe mer traurig skal man lete lenge etter

«Alle tygget og svelget unna det som best kan beskrives som vomfyll» skriver Coby Omvlee i dette debattinnlegget.

onsdag 08.08 2018
 

Adresseavisen mener

Ny fedmebehandling et betydelig framskritt

Selv om mange fagfolk vet at «fettet sitter mellom ørene», er ikke psykologisk behandling en del av dagens fedmebehandling i Norge.

tirsdag 17.07 2018
 

Kronikk

Snakk med barna om mat før internett gjør det

Mange ungdommer i Trøndelag blir forvirret av de ulike kostrådene som finnes. Det er trist at de bruker tid på å tenke på noe så naturlig som mat.

tirsdag 13.03 2018
Surdeig og langtidsgjærede brød er bra for tarmbakteriene våre, sier Eva Fjeldstad. 
        
            (Foto: Bård Sande)

Homøopat: - Dette er mat som gjør deg frisk

Butikkmaten kan gjøre deg syk, mener homøopat Eva Fjeldstad. Hun har gitt ut bok om maten du bør spise.

torsdag 22.02 2018
Eksperten og moromannen: Berit Nordstrand vet ganske mye mer enn Klaus Sonstad om mat og ernæring. Men Klaus er smart nok til å stille de riktige dumme spørsmålene. 

Ny storsatsing på TV 2 spilles inn i et kjøkken på Singsaker

Hjemmet til familien Nordstrand på Singsaker har vært okkupert i flere måneder. Mandag kan første resultat av okkupasjonen oppleves på TV2.

onsdag 03.01 2018
 

Nå går trønderens råd om kosthold verden rundt

Han forsker på frukt, grønt og nøtter. Det har ført ham til verdenstoppen blant de mest omtalte forskningsartiklene i verden i 2017.

torsdag 26.10 2017
 

Debatt

La barna prøvesmake smågodtet, la dem legge tilbake det de ikke liker. Jeg gjør det, gjør det du også

«Dette er de kyniske kjøpmennenes ansvar» skriver Inge Five i dette debattinnlegget.

onsdag 16.08 2017
På bakgrunn av matforgiftning i en burgerrestaurant i Oslo, anbefaler Mattilsynet at burgerspisende skal be om å få sin hamburger godt stekt. 

Debatt

Rosa hamburgere – er det så farlig da?

«Å bagatellisere konsekvensene og antyde at alle hamburgerelskere er like blir for enkelt» skriver Anita Nordeng Jakobsen i dette debattinnlegget.

mandag 22.05 2017
Skyld: Betingelsene for et sunt liv er ulikt fordelt fra fødselen av. Derfor kan man ikke alene gi livsstilsvaner «skylda» for sykdom, mener Signert-forfatter. 
        
            (Foto: Reuters Creative)

Signert

«Er livsstil et begrep oppfunnet av rikfolk for å få fattigfolk til å oppleve at de har skyld i egen sykdom?»

Det er lett å synse om andres livsstil. Men er begrepet oppfunnet av rikfolk for å få fattigfolk til å oppleve at de har skyld i egen sykdom?

torsdag 04.05 2017
Usunn sunnhet: «Man skal være så sunn og trene så riktig og intensivt at normal mat og kos får negativ omtale og anses som noe negativt og farlig», skriver dagens kronikkforfattere. 

Kronikk

Når det sunne blir usunt

Samfunnet får oftest skylda, til tross for at foreldrene har det største ansvaret.

tirsdag 25.04 2017
Sukkerunger: «Ungene våre bombarderes med sukker gjennom en helt vanlig uke» skriver Trine Bergh. 

Debatt:

Jeg har svart belte i å være mamma og merker en stadig større etterspørsel etter godis

Det verste er at de gangene jeg klarer å sette grenser, så kjenner jeg meg som annerledesmora fra Snerpeland. Det er så mye mer behagelig å gi etter med et lett oppgitt: «ja da bare kjøp deg den brusen», skriver Trine Sofie Bergh i dette debattinnlegget.

onsdag 12.04 2017
Slår hull på kostholdsmytene: Regissør Michael Schwarz var i Trondheim under Kosmorama i forbindelse med premieren på filmen «In defence of food», basert på Michael Pollans kokebok med samme navn. 

- Mer enn 30 år med statlige kostholdsråd har gjort oss mer syke og mer overvektige

- Mer enn 30 år med statlige kostholdsråd har gjort oss mer syke og mer overvektige, ifølge den amerikanske journalisten og matskribenten Michael Pollan.

fredag 07.04 2017
 

Debatt

Ah, jeg kjenner at jeg blir så frustrert over at det ligger BMI-kalkulatorer ute på nett

«Jeg synes ikke at man burde streve etter en normal» skriver Marte Marie Hansen i dette debattinnlegget.

mandag 20.03 2017
Johansen har en egen hylle på rommet til tørrmat. Spesielt havregrynene er viktig til alle måltidene med havregrøt. 
        
            (Foto: Frank Lervik, Adresseavisen)

Slik spiser Solfrid for 15 kroner dagen hele året

- Det er bare så vidt det går, forteller Solfrid Dullum Johansen. Hun går på skole i Trondheim, og har hver måned et matbudsjett på rundt 500 kroner.

tirsdag 07.03 2017
Elise Landsem håper hun slipper å sitte på kvelden og være sulten. 

Elise lever på 15 kroner dagen

I tre dager skal Elise Landsem (27) fra Trondheim spise for 15 kroner dagen for å skape mer oppmerksomhet rundt fattigdom.

mandag 06.03 2017
Ti om dagen: Ti porsjoner frukt og grønt hver eneste dag er bedre enn fem, viser ny forskning. 

Så mye frukt og grønt bør du spise

«Fem om dagen» er for lite. Vi bør spise mye mer frukt og grønt for å redusere risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død.

søndag 05.03 2017
Ti om dagen: Ti porsjoner frukt og grønt hver eneste dag er bedre enn fem, viser ny forskning. 

Du lever best og lengst med ti om dagen

«Fem om dagen» er for lite. Vi bør spise langt mer frukt og grønt for å redusere risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død.

onsdag 15.02 2017
Advarsel til foreldre: «Jeg føler nå at jeg bare er nødt til å skrive dette innlegget og håper at alle foreldre tar et tak og snakker med sine barn/ungdommer om dette.» skriver innleggsforfatteren. 

Debatt

Som vekter i tolv år har jeg fått et ubehagelig innsyn i hva unge spiser i langfriminuttet

«Jeg tror det er veldig mange foreldre som ikke vet at det handles så mye snop som det gjør» skriver Kirsti Næve i dette debattinnlegget.

mandag 13.02 2017
 

Polske foreldre får pølsesjokk i norske barnehager

Dette overrasker polakker i norske barnehager.

mandag 30.01 2017
Vegetarkost: NTNU undergraver sin egen forskning med denne overskriften: «For lite mat fra dyr kan øke gravides risiko for tidlig fødsel», skriver artikkelforfatteren. 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

Debatt

Det er uheldig å skremme kvinner som vil ha barn til å spise mer kjøtt

fredag 27.01 2017
 

Debatt

Vanlig norsk mager kost førte til at jeg ble 120 kg. Nå spiser jeg det ekspertene sier er farlig, og har fått et nytt liv

«I Norge hevder ernæringseksperter og helsemyndigheter at dette kostholdet er farlig», skriver Siv Anniken Røv om kosten hun mener har gitt henne et nytt liv.

lørdag 07.01 2017
Utrent til trent: Tre ganger i uka trener Ole Einar Andersen (67) på treningsstudio. Da løper han 50-55 minutter på tredemølle, før han gjennomfører ni ulike styrkeøvelser. Fysioterapeut Fredrik Paulsberg har vært rådgiver og motivator. 

Ole Einar mente trening var meningsløst - slik ble han hektet på tredemølla

Ole Einar Andersen (67) har tidligere aldri skjønt poenget med å trene. Nå løper han gjerne 50 minutter på tredemølle og er blitt 20 kilo lettere.

Treningsambisjonene er høye hos mange i januar. - Sett deg mål som du vil klare å opprettholde over tid, anbefaler Silje Steinsbekk ved NTNU. 
        
            (Foto: Jens Søraa)

Seks tips for å lykkes med nyttårsforsettene

Det holder ikke å si til seg selv at «i år skal jeg spise sunnere og begynne å trene».

tirsdag 03.01 2017
 

Signert

Gikk du glipp av romjulssalget? Frykt ikke, tidenes januarsalg er her. Igjen

torsdag 24.11 2016
 

Debatt

Hva mener de med å selge denne tynne suppen som yoghurt?

«Så kommer det nå omsider økologisk naturell Yoghurt både fra Tine og Rørosmeieriet. Jeg har forsøkt begge.» skriver Einar Aas i dette debattinnlegget.

onsdag 14.09 2016
Kosthold: Hva er sunt og hva er usunt? Ekspertene strides. Men de er enige om at vi spiser for mye sukker. 
        
            (Foto:  Håvard Haugseth Jensen)

Kronikk

Professor roser Berit Nordstrand og Yngve Brox

Saltsmaken og saltbehovet etableres i barnealder, øker tørsten som øker inntaket av sukkerholdige drikker og gir overvekt fra barn til voksen alder.

lørdag 27.08 2016
Bra tilbud: Elev Leon Bafondoko er veldig glad for at Tiller vgs nå serverer havregrøt ved skolestart. - Jeg er vant til å spise havregrøt på lørdager, men spiser det gjerne til frokost, sier han. Rektor Kirsti Horne er servitør. 

Sponser havregrøt til elever i Sør-Trøndelag

Når morgentrøtte elever rusler inn på skolen, kan de bli møtt av rektor som serverer havregrøt.

søndag 14.08 2016
Ernæringsterapeut og blogger Maren Aasen oppfordrer til ærlighet om alkohol. - Ikke vær redd for å foreslå noe annet for venner, sier hun. 
        
            (Foto: Privat)

Blitt litt mye alkohol i sommer? Slik returnerer du til hverdagen

Når sommerferien er over bør du bytte ut vinglasset med en spasertur eller trening på hverdager, mener ekspertene.

mandag 08.08 2016
Kjøleskap fullt av mat: Spis variert! Sunn mat trenger ikke være dyr, mener artikkelforfatterne. 
        
            (Foto: Sara Johannessen, Sara, NTB scanpix)

Ernæringseksperter støtter Brox i kostholdsråd

torsdag 04.08 2016
Lege Berit Nordstrand vil bidra til å redusere overvekt med sine kostholdsråd. Hun avviser kritikken fra Yngve Brox. 
        
            (Foto:  Håvard Haugseth Jensen)

Debatt

Vil bremse overvekt

 

13 tips for å få familien din ut av sommerferie-bobla

Her får du rådene fra søvn, - og kostholdsekspertene.

onsdag 03.08 2016
I fjor lanserte legen, kokebokforfatteren og foredragsholderen Berit Nordstrand en rekke dagligvareprodukter, som selges i alle dagligvarekjedene. 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl)

Nordstrand tilbakeviser Brox-kritikk

Lege Berit Nordstrand undrer seg over kritikken fra Yngve Brox, men ønsker debatten velkommen.

tirsdag 28.06 2016
 

Ungkost-undersøkelsen 2016:

Barn og unge får i seg for mye brus, godteri og saft

Stor reduksjon til tross - barn får fremdeles i seg for mye sukker.

mandag 13.06 2016
 

Professor: - Rødt kjøtt og melk er sunt

Det er ingen grunn til å hoppe på trenden med å kutte ut rødt kjøtt og melk, mener ernæringsprofessor.

søndag 27.03 2016
4Glutenfri: - Kjøkkenbenken inn mot veggen er glutenfri, sier Gunn Anita Nilsen. Her bakes brød til familiens tre cøliakere og glutenholdig mat skal ikke komme i nærheten. KLIKK PÅ PILENE FOR FLER BILDER. 

Familieliv:

Alvoret bak glutenfri-trenden

fredag 25.03 2016
 

– Skrukorken gjør at én million liter melk går i vasken

Har forsket på melk. Sven og Armand har funnet ut at over én million liter melk kastes hvert år. De mener skrukorken på melkekartongen har skylden. Nå vurderer bedriften Tine, som selger melk, å gjøre noe med dette.

onsdag 09.03 2016
- Butikkene har et ansvar i forhold til hvilken type mat de selger, og vi vet at pris påvirker hva man kjøper, sier Tove Drilen. 

- Priskrigen på smågodt er den store snakkisen nå

Klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen og lege Berit Nordstrand advarer mot den pågående priskrigen.

onsdag 20.01 2016
 

Trendforsker tror vi går mot enklere mat

I villniset av spesialprodukter, ekstremdietter, matlaging fra bunnen av og politisk korrekte valg er det mange som blir forvirret og lei alt matmaset.

fredag 09.10 2015
 

Thorbjørn gikk ned 26 kilo ved hjelp av havregrøt

Nå stiller han i VM i havregrøtkoking.

søndag 13.09 2015
Lege og forfatter Berit Nordstrand hevder at barn med ADHD kan bli symptomfrie. 

- ADHD-barn kan bli friske med riktig kosthold (Pluss)

Opp til 80 prosent av barn med ADHD kan bli symptomfrie hvis de legger om kostholdet, hevder lege og forfatter Berit Nordstrand.

tirsdag 04.08 2015
Berit Nordstrands bok «12 uker til ett sunnere liv og en smalere midje» toppet bestselgerlistene etter utgivelsen i fjor. 

Tjener millioner på kostholdsråd

Godt boksalg gjorde at lege og kostholdsekspert Berit Nordstrands selskap økte inntektene med 90 prosent i fjor.

lørdag 18.07 2015
 

De fleste overspisere får ikke hjelp

Bare halvparten av dem som lider av spiseforstyrrelser oppsøker hjelp. Følelse av skam og kostbar behandling er årsakene, tror forsker.

torsdag 16.07 2015
Overspisingslidensen til Silje (24) startet allerede i barndommen. 

- Jeg spiste til jeg var så full av mat at følelsene ikke lenger fikk plass

Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen i Norge. Silje (24) er blant dem som har lidd.

torsdag 19.03 2015
Ernæringsfysiolog Sally Haugen råder folk til å velge naturlige kilder til protein fremfor syntetisk pulver. - Overdrevet inntak kan få katastrofale følger for de med nyreskader. For friske folk vil kroppen skille det ut som avfall, sier Haugen. 

Solgte over 350 tonn proteinpulver i fjor

- Du trenger ikke proteinpulver, sier ernæringsfysiolog Sally Haugen.

tirsdag 17.02 2015
 

Fitnessdietter kan gi forstoppelse, håravfall og økt kreftrisiko

Ernæringsfysiologer advarer om hvilke plagsomme og alvorlige lidelser fitnessdietter kan gi.