mandag 20.09 2021

India gjenopptar eksport av vaksiner

India gjenopptar i oktober eksport av koronavaksiner, fem måneder etter at eksporten ble stanset på grunn av en dødelig smittebølge hjemme.

Putin sikret seg nok en periode med sterk støtte i Dumaen

Vladimir Putins støtteparti Forente Russland vant en klar seier i valget, tross tilbakegang. Kommunistpartiet gikk kraftig fram, men raser mot valgfusk.

Pfizer: Vaksinen trygg for barn mellom 5 og 11 år

Pfizer-Biontechs koronavaksine fungerer for barn mellom 5 og 11 år, melder vaksineprodusenten mandag. Nå vil de be om godkjenning i USA.

Like mange døde av covid som av spanskesyken i USA

Registrerte døde av koronaviruset i USA er i ferd med å passere antall døde i landet av spanskesyken for 100 år siden.

Sveriges regjering vil ha reformer for 74 milliarder i neste års budsjett

Sveriges rødgrønne regjering satser på helsevesenet og ekstra fri for foreldre i forslaget til statsbudsjett for 2022. Nå venter harde forhandlinger.

Minst åtte døde etter skyting på universitet i Russland

Minst åtte personer er drept etter at en person åpnet ild på et universitet i Perm i Russland, melder nyhetsbyråer i Moskva.

Auckland forlenger koronanedstengingen i minst to uker

Innbyggerne i New Zealands største by Auckland må leve under koronarestriksjoner i minst to uker til, men noen tiltak blir lettet på.

Verdenslederne spisser ørene når Biden taler i FN

Joe Biden har lovet mer internasjonalt samarbeid. Det løftet vil verdenslederne ha i bakhodet når presidenten deltar på sin første høynivåuke i FN.

Opptelling viser at Putins parti forblir størst i Russland

Opptellingen av stemmene etter Russlands parlamentsvalg er godt i gang, og de første resultatene viser ikke uventet en klar ledelse til Vladimir Putins parti.

søndag 19.09 2021

Ubåt-krangelen: Forsvarsministermøte mellom Frankrike og Storbritannia avlyst

Et planlagt møte mellom Frankrike og Storbritannias forsvarsministre er avlyst i kjølvannet av den betente ubåt-krangelen.

Putins parti mot ventet valgseier i Russland

Opptellingen er i gang i Russland etter at valglokalene stengte. Det ligger an til en klar seier til Vladimir Putins regjeringsparti – som ventet på forhånd.

Vulkanutbrudd på La Palma – 300 evakuert

Flere kraftige eksplosjoner slynget ut lava da vulkanen på den spanske øya La Palma fikk utbrudd søndag. Minst 300 personer måtte forlate sine hjem.

Bouteflika gravlagt i nedtonet seremoni

Algeries mangeårige president Abdelaziz Bouteflika ble gravlagt søndag. Gravferden omtales som nedtonet.

Macron og Biden skal ringes angående ubåtkrangelen

Frankrikes og USAs presidenter Emmanuel Macron og Joe Biden har planlagt å ta en prat om den betente ubåtsaken i løpet av de neste dagene.

Vaksinering til værs i Italia etter påbud

Vaksinering mot koronaviruset har skutt i været i Italia etter at alle ansatte fikk påbud om å være vaksinert, ha testet negativt eller hatt covid.

Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at han ser for seg at det blir innreiseregler i flere år framover.

Historiske romturister har landet på jorda: – Det var en helsikes tur

De fire sivile romturistene som har vært med på SpaceX-ferden ut i verdensrommet, landet natt til søndag trygt i havet utenfor Florida.

lørdag 18.09 2021

Tidligere toppdiplomat: Ubåtsaken kan skade Nato

Ubåtkrangelen har skapt splittelse mellom sentrale Nato-land. Saken ses som nok en konsekvens av at USA prioriterer Kina framfor Europa.

Afghansk sinne etter at amerikansk droneangrep rammet sivile

Mange afghanere, blant dem menneskerettighetsforkjempere og journalister, reagerer med sinne etter USAs innrømmelse av et feilslått droneangrep.

Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Australia

Seks politifolk ble brakt til sykehus med skader de fikk under sammenstøt med folk som demonstrerte mot koronarestriksjonene i Melbourne i Australia.

India vaksinerte 22 millioner på en dag

India nådde ny rekord og vaksinerte 22 millioner mennesker mot covid-19 fredag. Det var bursdagsgaven til statsminister Narendra Modi.

Mangemillionær kjent skyldig i drapet på bestevenninna

Eiendomsmillionæren Robert Durst er av en jury i Los Angeles kjent skyldig i et drap som skjedde i 2000.

Algeries mangeårige president Bouteflika er død

Abdelaziz Bouteflika, som i nesten 20 år var Algeries president, er død, melder statlig algerisk TV.

fredag 17.09 2021

Ekspertkomité i USA vil gi påfyllingsdose til de eldre

En ekspertkomité i USA vil ikke gå inn for å gi påfyll med Pfizer-vaksinen til alle over 16, men anbefaler det til dem over 65 og folk i risikogrupper.

Frankrike kaller hjem sine ambassadører fra Australia og USA

Utenriksminister Jean-Yves Le Drian opplyser at Frankrike kaller hjem sine ambassadører fra Australia og USA i kjølvannet av ubåtsaken.

USA sier droneangrep i Kabul var en «tragisk feil»

Et amerikansk droneangrep i Kabul kort tid før den amerikanske tilbaketrekkingen rammet kun sivile, innrømmer USAs sentralkommando. Ti personer ble drept.

4 tonn kokain beslaglagt i Rotterdam

Nederlandske tollere har beslaglagt over 4 tonn kokain i havna i Rotterdam. Beslaget er et av de største som er gjort i landet.

Studie: Moderna-vaksinen gir bedre langtidseffekt enn Pfizer-vaksinen

En studie fra det amerikanske smittevernbyrået CDC viser at Moderna-vaksinen gir bedre langtidsbeskyttelse mot sykehusinnleggelse enn Pfizer-vaksinen.

Høyeste antall koronadødsfall i USA på sju måneder

Torsdag ble det registrert 3.393 koronarelaterte dødsfall i USA, ifølge Johns Hopkins-universitetet. Tallet er det høyeste siden 5. februar.

FNs generalsekretær: Verden er på vei mot 2,7 graders oppvarming

Går ikke klimautslippene ned, er verden på vei mot 2,7 graders oppvarming, advarer FNs generalsekretær António Guterres.

Terrorrettssaken i Paris: Politimann beskrev «krigssone» på Bataclan

90 personer ble drept og enda flere såret i konsertlokalet Bataclan i Paris i 2015. En politimann skildret i retten fredag grusomhetene på åstedet.