torsdag 21.01 2021

EU-landene enige om hurtigtester, men kom ikke i mål med vaksinepass

EU-landene ble torsdag enige om gjensidig anerkjennelse av resultatet fra slike hurtigtester. De diskuterte også vaksinepass, men uten å konkludere.

McConnell vil utsette riksrettssaken mot Trump

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil utsette riksrettssaken mot Donald Trump, men Demokratene vil ha fortgang.

Totalt portforbud i ytterligere to uker i Libanon

Portforbudet som har rådet døgnet rundt i Libanon den siste uka, forlenges med ytterligere to uker i håp om å dempe en eksplosiv smitteøkning.

Tolv drap i al-Hol-leiren på to uker

På drøyt to uker har det blitt begått tolv drap i flyktningleiren al-Hol nordøst i Syria, opplyser FN og betegner sikkerhetssituasjonen som stadig mer uholdbar.

Biden erklærer krig mot koronapandemien

President Joe Biden har innført en rekke tiltak for å bekjempe koronapandemien, blant annet påbud om negativ test og karantene for alle som ankommer USA.

Kilder: Pfizer/Biontech skal levere vaksiner til Covax-samarbeidet

Pfizer og Biontech er enige om å levere vaksiner til det globale vaksinesamarbeidet Covax, som ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO), ifølge Reuters' kilder.

Portforbud i Nederland for første gang siden krigen

Lørdag innføres det portforbud mellom klokken 21 og klokken 4.30 i Nederland. Sist gang det var portforbud i landet var under andre verdenskrig.

Vurderer å slippe Trump til på Facebook igjen

Facebooks tilsynsråd skal vurdere om det var riktig å stenge Donald Trump ute fra Facebook og Twitter.

Britene vil komme Sudans fattigste til unnsetning

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab besøkte torsdag Sudan og lovet drøyt 460 millioner kroner i bistand til landets fattigste.

EUs smittevernbyrå ber om strengere tiltak mot mutasjoner

Smittevernbyrået ECDC ber europeiske land forberede strengere tiltak og øke vaksinasjonstempoet for å trappe opp kampen mot mer smittsomme koronavarianter.

Kina gir 500.000 koronavaksiner til Pakistan

Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi kunngjorde torsdag at Kina har donert en halv million doser av Sinovac-vaksinen mot koronaviruset til landet.

Portugals smittetrykk i verdenstoppen

Smittetrykket i Portugal har blitt blant verdens aller høyeste. Skoler og kirker i landet stenges som følge av spredningen av den britiske virusvarianten.

Minst 15 døde i brann på pleiehjem i Ukraina

Minst 15 mennesker mistet livet og 11 ble såret i en brann på et pleiehjem i byen Kharkiv øst i Ukraina, opplyser den statlige redningstjenesten.

Macron lover koronahjelp til studenter

Frankrikes president Emmanuel Macron vil gi alle studenter i Frankrike to måltider om dagen for bare 1 euro.

Koronasmitten minker i Sverige

Det er registrert 124 koronarelaterte dødsfall i Sverige det siste døgnet. Samtidig registrerer landet stadig færre nye koronatilfeller.

Fem døde i brann ved indisk vaksinefabrikk

Fem personer har mistet livet i en brann nær fabrikken til indiske Serum Institute, som er verdens største vaksineprodusent.

Vaksinelager reddet fra flom i Wales

En flom holdt på å oversvømme et lager med koronavaksine fra AstraZeneca i Wales torsdag, men heldigvis kom redningsmannskaper til unnsetning.

USA blir værende i Verdens helseorganisasjon

Smittevernsjef Anthony Fauci lover at amerikanerne vil stille opp for fullt i Verdens helseorganisasjon (WHO) framover.

Ungarn går utenom EU – godkjenner russisk vaksine

Ungarn har gitt nødgodkjenning til den russiske koronavaksinen Sputnik V og AstraZenecas koronavaksine, som første land i EU.

Kina ønsker bedre forhold til USA etter presidentskiftet

Kina håper på et bedre forhold til USA etter at Joe Biden har erstattet Donald Trump i Det hvite hus.

Koronareglene lettes på videregående skoler i Sverige

Sverige åpner opp igjen for noe undervisning i klasserommene på videregående skoler. Men skjenkestoppen etter klokka 20 forlenges.

Verdensbanken sponser koronavaksinering i Libanon

Verdensbanken donerer drøyt 285 millioner kroner for å vaksinere over to millioner mennesker i koronarammede Libanon.

Laveste antall asylsøkere i Danmark siden 1998

Det ble registrert 1.547 asylsøkere i Danmark i fjor, noe som er det laveste årlige antallet siden 1998. Koronapandemien antas å være en del av forklaringen.

Guterres ber Biden sette nye og ambisiøse klimamål

FNs generalsekretær António Guterres gleder seg over at USA slutter seg til Parisavtalen, og oppfordrer president Joe Biden til å sette ambisiøse klimamål.

onsdag 20.01 2021

Biden erklærer at USA igjen slutter seg til Parisavtalen

President Joe Biden erklærer at USA igjen vil slutte seg til Parisavtalen, som forplikter verdens land til å bidra i kampen mot klimaendringene.

Pakistanske regjeringssoldater skadd av veibombe

Minst elleve pakistanske regjeringssoldater ble såret da kjøretøyet de satt i detonerte en veibombe. Fire har alvorlige skader.

FN: Opprørere blokkerer hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk

Væpnede opprørsgrupper forsøker å innføre en blokade mot hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk, advarer FN-styrken.

Hellas vil utvide havområdet sitt

De greske folkevalgte vedtok onsdag en betydelig utvidelse av landets territorialfarvann. Avgjørelsen kan nøre oppunder det spente forholdet til Tyrkia.

Russland åpner for å forlenge atomavtalen med USA

Russland har tilbudt USAs president Joe Biden en forlengelse av atomnedrustningsavtalen Ny Start.

Kina innfører sanksjoner mot nesten 30 Trump-medarbeidere

USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo er blant de 28 medarbeiderne til USAs tidligere president Donald Trump som Kina innfører sanksjoner mot.

Poeten Amanda Gorman tar av på sosiale medier

Den 22 år gamle poeten Amanda Gorman, som leste dikt under innsettelsesseremonien til Joe Biden, hylles etter opplesingen.