onsdag 21.02 2018

Egeland: – Ingen i Syria tenker på sivile på den andre siden

Partene i Syria ser ut til å gi blaffen i sivile, sier Jan Egeland. FN-rådgiveren får rapporter om «forferdelige ødeleggelser» utenfor Damaskus.

Måling: To av tre amerikanere støtter strengere våpenlover

Rekordmange amerikanere ønsker strengere våpenlover etter skolemassakren i Florida. To av tre sier de vil skjerpe lovgivingen, viser en ny måling. 

SVT: Domstolen ble villedet under Palme-rettssaken

Kringkasteren SVT har fått tak i bevis som angivelig viser at rusmisbrukere ble tilbudt store summer for å vitne mot Christer Pettersson etter Palme-drapet.

Winfrey og Spielberg matcher Clooneys donasjon til våpenkontroll-kampanje

Oprah Winfrey og Steven Spielberg lot seg inspirere av ekteparet Clooney. Nå donerer også de en halv million dollar hver til våpenkontroll-kampanjen i USA.

tirsdag 20.02 2018

Trump beordrer begrensning på modifisering av skytevåpen

President Donald Trump beordrer justisdepartementet til å innføre forbud mot såkalte bump stocks som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Mueller sikter advokat for løgn i Russland-granskingen

Spesialetterforsker Robert Mueller har siktet en advokat med forbindelser til en tidligere Trump-valgkampmedarbeider for løgn i Russland-granskingen.

Over 100 sivile drept i Øst-Ghouta to dager på rad

Antall sivile som er blitt drept i opprørskontrollerte Øst-Ghouta utenfor Damaskus har for andre dag på rad oversteget 100 ofre, ifølge eksilgruppen SOHR.

Abbas ber FN om fullt medlemskap for Palestina

Palestinernes president Mahmoud Abbas ber om at Palestina tas opp som fullverdig medlem av FN. Han tar samtidig til orde for en internasjonal fredskonferanse.

Latvisk sentralbanksjef nekter å gå av

Latvias sentralbanksjef Ilmars Rimsevics nekter å gå av til tross for at han granskes for å ha tatt imot bestikkelser. Han hevder han er uskyldig. 

Lavrov: Russland bekymret over IS' tilstedeværelse i Afghanistan

Russland er svært bekymret over den økende tilstedeværelsen og innflytelsen IS har i Afghanistan, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Terrortiltalte Akilov viste ingen tegn til anger

Rakhmat Akilov, som sto bak lastebilangrepet i Stockholm i fjor, ville presse Sverige til å «slutte å krige mot kalifatet». Han viser ingen tegn til anger.

tirsdag 20.02 2018

Oxfam gransker nye tilfeller av upassende seksuell atferd

Oxfam opplyser at de gransker 26 nye tilfeller av upassende seksuell oppførsel i organisasjonen, hvorav 16 i de internasjonale operasjonene.

Syriske opprørere prøver å forhandle med Russland om Øst-Ghouta

Opprørere i Syria sier de forsøker å forhandle med Russland for å stanse de voldsomme angrepene på opprørskontrollerte Øst-Ghouta.

UNICEF om Øst-Ghouta i Syria: Har ikke lenger ord

Det finnes ikke ord som kan beskrive angrepene mot Øst-Ghouta i Syria, mener FNs barnefond UNICEF. Over 50 barn skal ha blitt drept i angrepene.

Flyvrak funnet av iranske soldater

Soldater fra den iranske revolusjonsgarden har funnet vraket etter flyet som styrtet i de iranske Zargos-fjellene søndag, opplyser en iransk talsmann.

Erdogan: Tyrkiske styrker vil beleire Afrin innen få dager 

President Recep Tayyip Erdogan sier at Tyrkia kommer til å omringe sentrum av kurdiskkontrollerte Afrin i Nord-Syria i løpet av de neste dagene.

EUs juridiske rådgiver: Polen må stanse hogst i verneverdig urskog

Polen må stanse den omfattende fellingen av trær i Bialowieza-skogen, som er en av Europas siste urskoger, ifølge EU-domstolens generaladvokat.

Nord-Korea: Ny militærøvelse vil trampe ned spire til fred

Sør-Korea varsler mer informasjon om en militærøvelse sammen med USA som ble utsatt på grunn av OL. Nord-Korea hevder øvelsen vil trampe ned en spire til fred.

Ni afghanske politimenn skal være drept av opprørere

Ni afghanske politimenn er drept av opprørere vest og øst i landet, opplyser afghanske tjenestemenn. 20 angripere og antatte angripere skal også være drept.

mandag 19.02 2018

Tyrkia advarer Damaskus mot å støtte kurdere i Afrin

Tyrkia tilbakeviser meldinger om at syriske regimestyrker skal nærme seg Afrin-området i Nord-Syria for å støtte kurdere som er under tyrkisk angrep.

Nytt britisk parti skal kjempe mot brexit

Et nytt sentrumspolitisk parti med ett mål – å stanse brexit-prosessen – er etablert i Storbritannia. Målet er å være landsdekkende til 2022-valget.

Spanias eiendomsmarked henter seg inn igjen

Eiendomsmarkedet i Spania ble hardt rammet da finanskrisen kom i 2008. Men nå er boligmarkedet tilbake til nivået det hadde før boligboblen sprakk.

Nikolas Cruz i rettsmøte i Florida

Nikolas Cruz (19), som er siktet for skoleskytingen i Florida i forrige uke, møtte mandag i sitt første rettsmøte. 

17 omkom da søppelfylling raste ut i Mosambik

Minst 17 mennesker mistet livet da en stor søppelfylling raste sammen og knuste flere boliger i Mosambiks hovedstad Maputo.

AfD større enn SPD på tysk måling

Høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) er for første gang større enn sosialdemokratene SPD, viser landsdekkende meningsmåling.

Merkel nominerer Kramp-Karrenbauer til ny partileder i CDU

Statsminister Angela Merkel nominerer Annegret Kramp-Karrenbauer til ny partileder i CDU.

Svensk restaurant får tre Michelin-stjerner

Restauranten Frantzén i Stockholm æres med tre michelinstjerner, som den første i Sverige. Dermed har Norge, Sverige og Danmark hver sin trestjernersrestaurant.

Bill Gates: Milliardærer bør betale mye mer skatt

Bill Gates sier han har betalt over 10 milliarder dollar i skatt i løpet av sitt liv, men mener milliardærer som ham bør betale «betydelig mer».

Vil ha flere ulver i Frankrike

Franske myndigheter ønsker å øke ulvebestanden i landet til 500 dyr. Det synes franske bønder er en dårlig idé.

Tolv unge asylsøkere begikk selvmord i Sverige i 2017

Tolv unge, enslige asylsøkere tok i fjor livet sitt i Sverige. De fleste var gutter og unge menn fra Afghanistan som ventet på svar på asylsøknaden.

WHO: Over 20.000 smittet av meslinger i Europa i 2017

Antall personer som ble smittet av meslinger i Europa steg med 400 prosent i fjor, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Trump vil ha bedre bakgrunnssjekk før våpenkjøp

President Donald Trump støtter et forslag om å bedre bakgrunnssjekken av folk som ønsker å kjøpe våpen, opplyser Det hvite hus.

Om lag 60 gjester invitert til prins Henriks bisettelse

Det kommer rundt 60 gjester når prins Henrik skal bisettes i Christiansborgs Slotskirke i København tirsdag. Ingen fra Norges kongehus deltar.

Nordmann løslatt i Kambodsja

En 22 år gammel nordmann er løslatt og ikke lenger siktet for «pornografisk dans» i Siem Reap i Kambodsja. 

Nær 30 medlemmer av irakisk sjiamilits drept i IS-angrep

IS-krigere utkledd som irakiske soldater har drept minst 27 sjiamuslimske militsmedlemmer utenfor Kirkuk i Nord-Irak, opplyser sjiamilitsen PMF.