TEMA

tirsdag 25.09 2018
«Vår toleranse settes åpenbart på prøve i møte med muslimske menn som ikke vil håndhilse på kvinner og muslimske kvinner som insisterer på å gå med hodeplagg i offentligheten» skriver Beate Lerdahl. 
    
      (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix)

Signert

Det gikk opp for meg at jeg var rasist «by culture»

mandag 17.09 2018
Via Dolorosa: Israelske soldater med halvautomatiske våpen preger bildet også på veien der Jesus bar på sitt kors. 
    
      (Foto: Siri Wahl-Olsen)

Signert

Nei, jeg hater ikke israelere

56 prosent av alle israelere mener at de er et utvalgt folk, ifølge en spørreundersøkelse gjengitt i avisen Haaretz nylig. Av dem som definerer seg som høyreorientert, føler 79 prosent det samme.

fredag 10.08 2018
 

Kronikk

Diakoni virkeliggjør norske verdier

Verdiene som har skapt det norske samfunnet er fortsatt avgjørende for at Norge skal være gjenkjennelig om 100 år. Diakonale aktører er sentrale for å virkeliggjøre disse verdiene.

mandag 23.07 2018
Sterke inntrykk: I den enorme kunstsamlingen i Vatikanet er det et bilde som gjør sterkt inntrykk. Rafaels mesterverk «Skolen i Athen» hyller vitenskapen, filosofien og fornuften. 
    
      (Foto: Christian Thobroe Anda)

Signert

Tidlig forlot jeg bedehusets klamme hånd

Gudene skal vite at det er lang vei mellom barndommens bedehus i Sandnes og Vatikanets overdådighet i Roma. Budskapet skal være omtrent det samme – men staffasjen rundt er fra to forskjellige verdener.

onsdag 11.04 2018
«Da flere undersøkelser viser at muslimer er mer kritiske til homofili enn etnisk norske, maner det til ettertanke, og inviterer oss til å debattere bakgrunnen for en slik holdning» skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra Trondheim Pride 2017. 

Kronikk

Vi ble fortalt at det ikke fantes homoseksualitet i et muslimsk land som vårt

torsdag 08.03 2018
En egen metoo-kampanje for muslimer kan virke mot sin hensikt, mener Fatima Almanea. 

Mosquemetoo:

- Metoo for muslimer kan virke mot sin hensikt

Fatima Almanea (23) mener metoo-kampanjen er så sterk i seg selv, og at det derfor ikke er behov for en egen emneknagg for mosquemetoo.

torsdag 08.02 2018
Boller: 
    
      (Foto: Richard Sagen, Adresseavisen)

Signert

Fest og faste

Fastetida er forbundet med forsakelse. I vår forbrukerkultur er det et fremmed uttrykk.

tirsdag 10.10 2017
Bula Neobistro: «Jeg velger å tolke bruken av disse utvetydige religiøse bildene som et uttrykk for en lengsel etter en åndelig dimensjon i tilværelsen» skriver Beate Lerdahl. 

Signert

Gjør det noe at vi møter Jesus på veggen på vei inn til toalettet?

Følelser kan man ikke argumentere med, heller ikke de religiøse. Men man må vite at de er der. Så er det et stort spørsmål om man skal ta hensyn til dem eller ikke. Jeg tror det blir en av de store debattene i tida framover.

tirsdag 12.09 2017
Mannlig prestefrue: Kronikkforfatteren Idar Kjølsvik er gift med presten Sabine Kjølsvik. Her passer han babyen mens hun tar seg av pavens høyre hånd, kardinal Walter Kasper, under 850-årsfeiringen for Erkebispesetet. 

Kronikk

Som mannlig prestefrue har jeg sett en revolusjon på nært hold

mandag 21.08 2017
Vil ha ny verdikommisjon: Verdikommisjones far, parlamentariske leder i KrF og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, fikk i 2001 overlevert det avsluttede arbeid fra Verdikommisjonens trøndergruppe. På bildet Reidar Almås (fra venstre), Kjell Magne Bondevik og Marie Aakre. 

Med egne ord

Vi trenger en ny verdikommisjon

fredag 04.08 2017
Hvor livssynsåpent skal samfunnet være? spør Vestfrontmøtet (f.v: Bård Vegard Solhjell, Bente Sandvig, Lena Larsen, Harald Stanghelle og Tom Kristiansen) 

- Gud er tilbake, og det må vi ta på alvor

På fredagens vestfrontmøte konkluderte Harald Stanghelle med at religion igjen har fått mer makt i samfunnet.

onsdag 02.08 2017
Norrøn mytologi: Trefigurer av de norrøne guder Tor og Odin. Tor med hammeren og bukkene, og Odin med sverd, ravn og ett øye. Her er gudene brukt som modeller i en poesi som ikke er hedensk, men skrevet av en dikter i kristen tid. Det er på tide med en oppgradering av vår forståelse av eddadiktningen, skriver Signert-forfatteren. 
    
      (Foto: BERIT Keilen,, NTB Scanpix)

Signert

«Dere har Nidarosdomen, vi har denne»

Dere har Nidarosdomen, vi har denne, sa han som var så vennlig å følge meg ned i det kjølige hvelvet der de oppbevarer «Den eldre Edda» på Island.

lørdag 17.06 2017
Duo: Christine Hassenstab (til høyre) «ordineres» til prest lørdag 17. juni av Patricia, som titulerer seg som biskop og reiser rundt å foretar disse seremoniene. 

Det går egentlig ikke an, men lørdag får Norge sin første kvinnelige, katolske «prest»

Christine Hassenstab varslet politiet om ryktene om biskop Georg Müllers overgrep mot mindreårige i 2009. Lørdag «ordineres» hun som kvinnelig katolsk prest.

tirsdag 23.05 2017
Framskritt: Mange teologer vil mene at større fokus på den nådige guden, frigjorde mennesker fra en kristendomsform basert på frykt.  
    
      (Foto: Jens Meyer, Ap)

Kronikk

Martin Luther var i dyp krise og hatet Gud. Ut av det kom reformasjonen. Hvor frykten fikk mindre plass og nåden mer.

Med Martin Luthers religiøse krise, der han av og til hatet Gud, startet reformasjonen. Omveltningen var et typisk renessansefenomen bygd på frihet, individualitet og vitenskapelig innstilling.